Пређи на главни садржај

Ivanini Slatkisi i slanisi

Ivanini Slatkisi i slanisi

Semifreddo sa plazmom i belom čokoladom


Kako nam se bliže topliji dani tako imamo potrebu za većim osveženjima,hladnijim napicima,sladoledima,hladnim desertima ;)

Predstavljam jedan savršen letnji dezert :) Bar je savršen jer su sastojci po mom ukusu ;) Verujem da su ovi sastojci i  jedni od vaših omiljenih  i da će vam ovo biti omiljena poslastica tokom letnjih dana :)

 Semifreddo je italijanska polu-smrznuta poslastica .Glavni sastojci su obično jaja,šećer i krem.Često se naziva i kao ledena krempita,ili sladoled torta jer ima slojeve kolača i sladoleda :)

Da ne bih puno pisala verovatno ste već poželeli da napravite ;) Prelazim na recept sa sastojcima koji svi sigurno imate u svojoj kuhinjici.

Sastojci

6 osoba
  • 4 žumanca
  • 6kasika šećera
  • 200g  bele čokolade
  • 500ml slatke pavlake
  • 150g plazme
  • 1kasika arome vanile

Priprema


  1. Žumanca dobro ulupati sa šećerom dok ne pobeli.
    Staviti na paru da se kuvaju,kada se masa zagreje dodati belu čokoladu,mešati žicom dok se čokolada ne otopi(bitno je da vam je na pari svo vreme ,ali da ne zagrevate donju šerpu sa vodom)
    Sklonite da se prohladi.

  2. Umutite slatku pavlaku,dodajte aromu vanile i jos kratko mutite.Zatim dodajte masu sa žumancima i belom čokoladom i kratko mutite da se sve lepo sjedini.

  3. Plazmu izdrobite,ne treba da bude mlevena.Sa strane ostavite posebno 4 kašike plazme drobljene.
    Podelite fil na 2 dela u jedan deo stavite plazmu,a drugi ostavite žut.
    Ja  sam koristila pravougaoni kalup dubina je oko 8cm duzina 20cm a širina 8cm.
    Možete i neku plasticnu činiju duguljastu koristiti .
    Obložite prozirnom folijom ili kesom.


  4. Na dno prvo stavite drobljenu plazmu koju ste ostavili sa strane.
    Zatim stavljate žuti fil i poravnate,pa deo sa plazmom,pa žuti fil pa deo sa plazmom.

    Pokrijete odgore sa prozirnom folijom i stavite u zamrzivač,najmanje 4 sata.
  5. Kada se semifredo ohladio,prevrnete na tacnu,odgore ukrasite šlagom,plazmom,čokoladom,vocem...sa cime god zelite :)
    secite na šnite i uživajte.
    Ako vam ostane kojim slučajem,pokrijte folijom i držite u zamrzivaču do posluživanja :)

    Ako vam se recept dopao podelite sa drugima i javite utiske naravno ;)

Коментари

  1. Jako mi se dopada ovaj recept. Sigurno cu spremiti. Javicu komentar kako se dopalo ukucanima. Za belu cokoladu moze bela Milka?

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Cheesecake

Poslastica koju mozete napraviti za pola sata,izdasna i fenomenalnog ukusa! Torta sa sirom jе slatka okrugla torta koja se sastoji od jednog ili vise slojeva.Glavni i najgusci sloj ,sastoji se od mesavine mekog,svezeg sira,secera ,ako ima donji sloj,on je obicno tvrd i sastoji se od samlevenih kolacica ili keksa,slatkih krekera ili biskvita torte.Moze i ne mora da se pece(obicno se drzi u frizideru) .Na vrh se moze staviti sloj voca,slaga,oraha,vocnog sosa i/ili cokoladnog sirupa.U tortu se moze dodati i njihova aroma.Torta sa sirom moze da ima vise ukusa,na primer:jagode,kesten,cokolada,limun... itd..  Meni je najdraza sa jagodama :) Kada se samo setim,pre jedno 10 godina ..pa i vise..na samu pomisao da jedem tortu sa sirom...oooo ...nikako me te torte nisu privlacile,samo klasika;)kora,fil,kora,fil :) Dok jednom nisam resila da napravim,uvek su mi bile izazovne ,tako kremaste,pa voce...ko bi odoleo,ja nisam mogla :) Resila sam napraviti pa sta bude:) Prva cizika koj

Jaffa torta 10minuta

Tortica koju možete napraviti za 10 minuta,zvuči neverovatno,ali tako je :)Najavili vam se gosti,a volite ih lepo počastiti;) Ova tortica je idealan izbor :) Mislim da svi vole jaffa keks ,greške nema :) Sve sameljete,promesate,odgore slag  i gotovo :) Ja sam vise vremena utrosila za dekoraciju al vredelo je :) Dobitna kombinacija čokolada i narandža ...kako odoleti ;)   Sastojci   900g jaffa keksa(3 kutije) 200ml mleka

Vanila mak kocke

Ovo je kolac kome necete moci odoleti,pogotovo ako ste ljubitelj maka;) Predivan spoj divnih socnih korica sa makom i kremom od vanile:) Ja ih sada gledam i ponovo mi se jedu :) Jako volim kremaste kolace.   Malo je osoba koje ostaju ravnodušne na pomen štrudle s makom ili neke druge poslastice, kojoj ovo seme daje poseban ukus i aromu. Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim lekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje i crvene boje. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao "biljka veselja". Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji. Narodni lekari ga preporučuju za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i grčeve u želucu. Upućeni tvrde da je i prava raznica antioksidanasa, koje organizam štite od upala i mali