Ознаке

уторак, 28. фебруар 2017.

Jaffa torta 10minuta



Tortica koju možete napraviti za 10 minuta,zvuči neverovatno,ali tako je :)Najavili vam se gosti,a volite ih lepo počastiti;) Ova tortica je idealan izbor :) Mislim da svi vole jaffa keks ,greške nema :)
Sve sameljete,promesate,odgore slag  i gotovo :)


Ja sam vise vremena utrosila za dekoraciju al vredelo je :) Dobitna kombinacija čokolada i narandža ...kako odoleti ;)  
Sastojci
 
  • 900g jaffa keksa(3 kutije)
  • 200ml mleka
  • 100g čokolade
  • 5kasika šećera
  • 250g margarina
  • za dekoraciju
  • 300ml  slatke pavlake
  • 2 manje narandze
  • 100g čokolade
Za dekoraciju ne morate narandže stavljati,sasvim je dovoljno šlag da stavite,ja sam imala vremena pa sam se malko igrala ;)

Priprema

  1. Jafa keks izlomite rukama na deliće.
                       *****
  2. Na sporet stavite margarin .čokoladu,mleko i šećer.
    Treba sve da provri.
    Sklonite sa vatre i dodajte jafa keksu i promešajte.
                       *****
  3. Kalup za tortu obložite alu folijom i izručite smesu.
    Ostavite u frižider da se stegne pa prevrnite na tacnu za posluženje.
                        *****
  4. Dekorišite umućenom slatkom pavlakom i komade narandže umočite do polovine u rastopljenu čokoladu,a po zelji možete izrendati odgore koricu narandže.
                        *****
     Sigurna sam da će vam se dopasti ukus a pogotovo brzina izrade ove fenomenalne poslastice :)




понедељак, 27. фебруар 2017.

Pancerote od krompira

Mi ih zovemo pancerote inače su punjeni kroketi,meni najdrazi sa pizza nadevom ;)
Još jedan odličan način da iskoristite pire krompir;)
Pravila sam i sa sirom i super su :)  
U recept stavljam sastojke,ako nemate preostalog krompira i jednostavno želite da napravite ove brze i super ukusne pancerote ;)

Sastojci

4 osobe
  • TESTO
  • 1kg krompira
  • 1 kašika soli
  • 1dcl mleka(mlakog)
  • brašna po potrebi
  • 1 celo jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • NADEV
  • 250 g šunkarice
  • 100g. kečapa
  • origano
  • 100g kačkavalja
Nadev može i sa sitnim sirom.
  • ulje za prženje
Odlicno za doručak ili večeru uz jogurt i neku finu salaticu;)

Priprema

  1. 1.
    Krompir očistiti i skuvati.
    Ako imate gotov pire,iskoristite pire ;)
    Umutiti mikserom i dodati mleko i so.
    Dodati jaje i prašak za pecivo, mutiti i polako dodavati brašno.
    Mesiti rukom testo.
    Testo treba da bude mekano i ne sme da se lepi.
  2. 2.
    Praviti male loptice koje cete svaku posebno razvijati i puniti nadevom.(možete i ako vam je lakse celo testo na dobro pobrašnjenom stolu razviti u pravougaonik ne suviše tanko ,sečete kocke i punite nadevom)
    koji ste napravili na sl. nacin-Salamu iseckati ili izrendati, dodati kečap i origano i rendani kačkavalj.
    Zamotati ,slepiti krajeve i uvaljati da biste dobili oblik valjka.
    Prziti na ulju dok ne porumene


недеља, 26. фебруар 2017.

Štrudla



Recept sam dobila od moje mame:)Stalno radim po ovom receptu,najbolja je !Puna fila,kore mekane,topi se u ustima.
Nema ništa lepše nego kada nedeljom kuća zamiriši na štrudlu ,nedeljni ručak...
Bar smo nedeljom svi na okupu i ja praktikujem da uvek bude lep rucak i obavezno kolači:)
Mi volimo ove starinske,a štrudla je nezaobilazna;)Kako sa orasima,tako i sa makom,po nekad sa rogačem...jabukama....mmmm ma sve su lepe:)
Danas kod nas sa orasima i makom;)

Sastojci

12 osoba
  • za testo
  • 600g brašna
  • 1 celo jaje
  • 2 žumanceta
  • 50g masti(moze margarin)
  • 1 kvasac(kocka svezeg )
  • 2,5dl mleka
  • 100g šećera
  • 1 kasikica soli
  • nadev od maka
  • 400g maka
  • 250g šecera
  • 2dcl vrelog mleka
  • nadev od oraha
  •  
  • 400g mlevenih oraha
  • 200 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • sneg od 2 belanceta

Količina testa je za jedan nadev,ako želite oba nadeva poduplajte količinu testa ili mere za nadev prepolovite.

Ja prepolovim mere za nadev,testo podelim na 2 dela idobijem jednu štrudlu sa orasima i drugu sa makom.

Po želji u fil možete dodati suvo groždje.

Priprema

  1. 1.
    Zamesiti testo..

    U toplo mleko,staviti kvasac,kašiku brašna da nadodje.
    U brašno staviti so,šecer i jaje i 2 žumanceta,varjačom mesati,dodati,mast(margarin) otopljen i mleko sa kvascem.
    Zamesiti testo,ja sve radim varjačom.



    OVO JE VAžNO,testo mesite uveče i ostavite u frižideru pokriveno preko noci.Ujutru ga premesite i ostavite na toplom da nadodje.

  2. 2.

    Podeliti testo na 2 jufke,razviti u pravougaonik,30x40cm


  3.  
  4. 3.
    Za nadev od maka:
    U posudu sipati mleveni mak,dodati šećer i vrelo mleko pa promešati.
      Za nadev od oraha:Ulupajte belanca,promešajte orahe sa šećerom i vanil šećerom,prelijte vrelim mlekom i dodajte ulupana belanca pa sve promešajte.

    Premazati masom obe kore.
    Uviti u rolat,najbolje od užeg dela ,a ne od šireg kao sto sam ja uradila,jer kad motate od uzeg dela lepse estetski izgleda i ima više namotaja ;)



     Za nadev od oraha:Ulupajte belanca,promešajte orahe sa šećerom i vanil šećerom,prelijte vrelim mlekom i dodajte ulupana belanca pa sve promešajte.

    Svaki rolat stavite u pleh obložen papirom,premažite uljem štrudlu i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta,treba lepo da porumeni.



     Kada je pečena pokrijte čistom krpom da se ohladi,secite na parčad i pospite šećerom u prahu.



петак, 24. фебруар 2017.

Langos

 Langos je madjarski specijalitet.U Vojvodini  poznat kao ˝madjarske mekike˝. Moze da se pravi od obicnog dizanog testa ili od pasiranog krompira. Ja upravo pravim na ovaj drugi nacin sa pasiranim krompirom,em nema kvasca,em se brze napravi,nema dizanja testa,mesanja,nema oklagije,bude gotovo za pola sata :) U madjarskoj prave vise slane varijante:beli luk,pavlaka,sir...U  Vojvodini prave i slatke varijante dzem ili eurokrem. Ja pravim slane varijante ipak je to ono pravo i za mene pravi Langos!
 

Sastojci 4 osobe
  • 3 veca krompira
  • 500g brasna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 3dl mleka
  • 1dl ulja
  • 2 jaja
  • 1kasika soli
  • 1/2kasikice secera
  • za premaz
  • 1 cen belog luka
  • 2dl kisele pavlake
  • 200g trapist sira
  • jos
  • ulje za przenje

Priprema

  1. 1.
    Krompir skuvati pa ispasirati.
    Dodati so,secer,suvi kvasac,jaja promesati pa dodati mleko,ulje i na kraju brasno.
    Testo ne sme da se lepi nego treba da bude fino, mekano i ne lepljivo

  2. 2.
    Kada zamesite stavite brasna na sto i napravite valjak od testa.
    Stavite u dublji tiganj da se zagreje ulje.
    Secite valjak na komade,koliko god vi zelite da langos bude velicine.Ja uglavnom pravim malko vece kao manja palacinka bude kad razvijem a secem komade testa da budu velicine breskve.
    zamesiti loptice i svaku lopticu pritiskate sakom praveci palacinku,razvlacite prstima,ne oklagijom,nekako da u sredini bude tanje a krajevi budu malko deblji.
    Przite langos na vrelom ulju sa jedne i druge strane.

  3. 3.

    Cim je peceno vadite na ubrus i odma posipate sitno seckanim belim lukom,mazete pavlaku i odgore rendani sir po zelji da se topi.Preklopite i jedite dok je toplo;)


Ko voli moze praviti i slatki langos sa dzemom ili eurokremom.

четвртак, 23. фебруар 2017.

Bele kokos ledene kocke

Kremaste kocke koje cete obozavati :)
Socna kora i nezna vanil krema sa kokosom ...mmmm kako odoleti:)

Sastojke za ovaj kolac sigurno svi i9mate u kuci,nije komplikovan,zahtevan...a ukus fenomenalan!

Sastojci

6 osoba
  • za belu koru 
  • 6belanaca
  • 6 kasika secera
  • 4kasike brasna
  • 1/2 praska za pecivo
  • 1kasika ruma i 2dl mleka(za preliv)
  • za fil od kokosa
  • 6 zumanaca
  • 6kasika secera
  • 6d mleka
  • 2 pudinga od slatke pavlake(moze vanila)
  • 1 margarin
  • 100g kokosa
  • 5kasika linolade od kokosa ili belog eurokrema (moze i 100g bele cokolade)
  • dekoracija
  • 2dl slatke pavlake
  1. 1.
    Za koru:

    Umutiti cvrsto 6 belanaca,dodati secer.
    Posebno promesati brasno i prasak za pecivo.
    Dodati u belanca i lagano promesati kasikom.
    Sipati masu u pleh 20*30cm oblozenom pek papirom i peci koru na 180 stepeni 20 minuta.
    Pecenu koru prebaciti na zicu i preliti mlekom i rumom.

  2. 2.
    Za fil:
    Staviti na sporet u serpu mleko,zumanca,secer,puding,aromu kokosa i sve mesati zicom i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne.
    Ostaviti na hladno,najbolji je sutradan kad se ohladi i kora omeksa :)
    Kad se zgusne skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
    Umutiti margarin,umutiti ohladjen fil(ne sme biti hladan suvise,mlakast moze) i sve sjediniti i umutiti pa dodati kokos i linoladu i sve promesati.
    Sipati preko kore fil.

    Odgore umutiti slatku pavlaku i ukrasiti.
     Ko bi odoleo ovim divnim kokosastim kockama:)Ja ih obozavam i cesto pravim:)
    Nadam se da cete ih isprobai i javiti utiske:)

уторак, 21. фебруар 2017.

Čupavac pita

Verujem da svi volite stare dobre cupavce :) Volim i ja... zato sam kreirala ovaj kolac novog izgleda,a poznatog ukusa ;)

Ovaj kolac je pribliznog ukusa kao stari dobri cupavci,samo u drugoj verziji.Ima 2 cokoladne korice i 2 bele korice,filovi od cokolade i kokosa i naravno posut kokosom :) Nadam se da ce vam se dopasti moja verzija cupave pite ;)


Sastojci:

  • crna kora(2kom)
  • 220g brasna
  • 1/2kesice praska za pecivo
  • 30g kakaa u prahu
  • 70g secera
  • 50ml mleka
  • +-20ml mleka
  • 100g masti li putera ili margarina
  • kokos kora(2kom)
  • 200g brasna
  • 1/2kesice praska za pecivo
  • 50g kokosa
  • 70g secera
  • 50ml mleka
  • +-20ml mleka
  • 100g masti ili margarina ili putera
  • crni fil
  • 400ml mleka
  • 4kasike secera
  • 1kasika ruma
  • 1 puding od cokolade
  • 50g cokolade
  • 125g margarina
  • kokos fil
  • 400ml mleka
  • 4kasike secera
  • 1puding od kokosa
  • 50g bele cokolade
  • 4kasike kokosa
  • 125g margarina
  • jos.. 
  • kokos za posipanje


  1. 1.
    Za crnu koru :
    Pomesajte sve suve sastojke,dodajte prvo mast otopljenu ili margarin,promesajte pa tek onda dodavajte mleko,ja sam potrosila oko 60 ml. mopzda ce vama trebati 50 ili 70 ,zato polako,sve zavisi od brasna i kakaa :)
    Bitno je da testo bude mekano ne lepljivo.
    Podelite testo na 2 dela razviojete 2 kore velicine 20x30 cm i ispecete na prevrnutom plehu na koji ste stavili pek papir .Peku se na 200 stepeni 10 minuta.
  2. 2.
    Za bele kore ,kokos koru,isto uradite kao i sa crnim korama..
    Pecete na 200 stepeni 10 minuta cim vidite da krajevi kore pocinju da rumene vadite iz rerne,moraju ostati bele.
  3. 3.
    Fil crni:
    U posebnu serpicu sipate 300 ml mleka,dodate secer i rum i stavite da provri,u ostatak mleka razmutite puding .
    Sklonite serpicu sa vatre i dodate puding ,sve mesajte zicom da se ne stvore grudvice,vratite na vatru i skuvajte gusto.Dodajte cokoladu i promesajte dok se ne otpi.Ostavite da se prohladi u mlak fil umutiti margarin koji ste prethodno umutili i omeksali.

  4. 4.
    Fil beli:
    U posebnu serpicu sipate 300 ml mleka,dodate secer i  stavite da provri,u ostatak mleka razmutite puding .
    Sklonite serpicu sa vatre i dodate puding ,sve mesajte zicom da se ne stvore grudvice,vratite na vatru i skuvajte gusto.Dodajte cokoladu i promesajte dok se ne otpi i dodajte kokos.Ostavite da se prohladi u mlak fil umutiti margarin koji ste prethodno umutili i omeksali.

  5. 5.
    Redjate :
    Crna kora
    beli fil
    bela kora
    crni fil
    crna kora
    beli fil
    bela kora
    crni fil
    i odgore pospete kokos
    Kolac ostaviti da prenoci,sutradan se lepse sece,mozete seci na snite ili na kocke ostrim malim tankim nozem koji ste potopili u vrucu vodu ili skalpelom.


    Nemojte se bojati razvijanja korica,samo se pridrzavajte recepta,lagano na stolu razvucite ,pa prebacite na pek papir koji ste prethodno isekli prema poledjini tepsije.razvucite oklagijom ,ide testo samo,videcete koiko je podantno za rad :)Prebacite na tepsiju,mozete ivice nozem iseci(poravnati) ja radim nozem za picu;) lakse mi je;) Nemojte dugo da pecete,cim vidite da ivice testa dobijaju boju,vadite napolje.
    Kolac nikako nemojte seci taj dan kada napravite,mora da prenoci,da kore omeksaju i fil se stegne.Ako imate mogucnost,secite skalpelom,ako ne onda malim ostrim nozicem.Ako volite da bude jednako merite lenjirom.Na ovu dimenziju 20x30cm najbolje je 2cmx5cm.
    Ako vam treba jos neka pomoc javite mi se i rado cu pomoci :)


понедељак, 13. фебруар 2017.

Vanila mak kocke



Ovo je kolac kome necete moci odoleti,pogotovo ako ste ljubitelj maka;)
Predivan spoj divnih socnih korica sa makom i kremom od vanile:)
Ja ih sada gledam i ponovo mi se jedu :)
Jako volim kremaste kolace.
 
Malo je osoba koje ostaju ravnodušne na pomen štrudle s makom ili neke druge poslastice, kojoj ovo seme daje poseban ukus i aromu. Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim lekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje i crvene boje. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao "biljka veselja". Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji.

Narodni lekari ga preporučuju za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i grčeve u želucu. Upućeni tvrde da je i prava raznica antioksidanasa, koje organizam štite od upala i malignih obolenja.
Seme maka je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom (esencijalna omega 6 masna kiselina koju organizam ne stvara). Nalazi se u ćelijskim membranama biljaka i učestvuje u njihovoj izgradnji, a podstiče resorpciju i transport vitamina A, D, E i K, koji su rastvorljivi u mastima. Omega 6 masna kiselina može da uspori razvoj multiple skleroze, zaštiti kardiovaskularni sistem, reguliše krvni pritisak i zgrušavanje krvi. Delotvorna je i u lečenju kožnih obolenja.
Oleinska kiselina nije esencijalna, već monozasićena iz grupe omega 9, a organizam može delimično da je sintetiše. Istraživanja naučnika otkrila su da sprečava nastanak karcinoma na nivou gena. Takođe, čuva i kardiovaskularni sistem od oštećenja.

Mak sadrži i omega 3 masne kiseline, koje podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti. Ugljeni hidrati iz ove biljke daju energiju. U sitnom zrnu nalazi se mnoštvo minerala, naročito joda, mangana, magnezijuma, cinka, kalijuma i bakra. Magnezijum učestvuje u stvaranju snažnog antioksidansa superoksid dismutaze. Bakar reguliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca, cink usklađuje enzime zaslužne za stvaranje i pokretljivost sperme. Kalijum je veoma bitan za kontrolu srčanog rada i prevenciju kardiovaskularnih obolenja.
Mak sadrži i vitamine grupe B, oksalatne kiseline i amorfne alkaloide. Uz enzime, oni utiču na bolji rad organa za varenje. Minerali i vitamini ublažavaju razdražljivost i stres, a podstiču dobro raspoloženje.
Od semena maka proizvodi se izvanredno ulje, koje je dobra zamena za maslinovo. Jestivo je, a dobija se hladnim presovanjem sirovog semena. Mak koji se prodaje u prehrambenim objektima ne sadrži alkaloide (stvaraju zavisnost), jer je seme osušeno, pa slabo deluje na nervni sistem.



VANILA MAK KOCKE

za koru
10 belanaca
10kasika secera
200g maka
2kasike brasna
1 prasak za pecivo

vanil krema
10 zumanaca
1l mleka
3 Pudinga od vanile
1kasika Aroma vanile
250g margarina
10kasika secera

dekoracija
100g cokolade



Priprema

Za koru
Umutiti belanca u cvrst sneg,dodati polako secer.

U posebnu ciniju pomesati barsno,mak i prasak za pecivo.
Lagano dodati u umucena belanca i promesati silikonskom spatulom,lagano sjediniti da masa ne padne.
Obloziti veliku tepsiju od saporeta pek papirom.

Rernu zagrejati na 180 stepeni.

Masu izliti u tepsiju ,poravnati i peci dok ne porumeni oko 15-20minuta.

Pecenu koru prebaciti na zicu za hladjene i kad se ohladi prerezati na 2 dela da dobijete 2 kore

Za fil
Staviti na sporet oko 8dl mleka sa secerom i aromom vanile da provri.

Posebno razmutiti zumanca,puding i ostatak mleka.

Kad mleko provri skloniti sa vatre usuti zumanca sa pudingom i promesati zicom,vratiti na sporet i mesati zicom svo vreme dok se ne zgusne.

Ostaviti da se ohladi.

Posebno umutiti margarin,pa fil pa sve zajedno dobro sjediniti.
Koru polozite na tacnu,premazite polovinom fila,moze i malko vise,polozize drugu koru i odgore ostatkom fila.

Cokoladu otopite,izlijte na pek papir,nozem povucite tako da dobijete kockice.

stavite u frizider da se dobro stegne,pa opet tankim nozem vucite na mesto gde ste prethodno.odvojite kockite i pobacajte po kolacu

 Ako volite mak i jede vam se nesto slatko onda je ovo pravi izbor za vas,napravite ga vec danas i podelite ovaj recept sa drugima;)



недеља, 12. фебруар 2017.

Salnjaci

Salnjaci,salcici,kiflice sa salom ....punjene domacim pekmezom od sljiva i posute secerom u prahu:)Ovako smo se mi danas zasladili posle nedeljnog rucka ;)

Nedelja ne moze da se zamisli bez pravog nedeljnog rucka...
domaca pileca supica,peceno meso,krompirici i posle rucka kolaci;)
Po mogucstvu neki starinski strudla sa makom ili orasima,madjarica,zerbo,cupavci ,salnjaci :)
kod nas danas posle nedeljnog rucka salnjaci :)
Majcica mi nabavila salo,nisam ih pravila bas dugo:)
Verovatno moze da se nabavi u mesarama,bicu uporna da pronadjem i ponovo napravim :)
Uz salo sam dobila i recept i postupak kako ona to radi ,a ja delim sa vama,nama  su bili predivni,mekani,sa domacim pekmezom od sljiva,koji fino curi iz njih i jos secer u prahu,onako tople smo ih jeli :)Prava divota .

SASTOJCI:

za testo:
1kg brasna(meko T-400)
2 zumanca
1 kasikica soli
2kasikice secera
1 svez kvasac 
250ml vode
250ml mleka
500g sala
pekmez od sljiva ili kajsije


U vecoj posudi u kojoj inace mesite testo,sipajte toplu vodu i toplo mleko,dodajte secer i izmrvite kvasac,promesajte zicom za mucenje pa dodajte 5 kasika brasna i dobro zicom umutite,ostavite da kvasac nadodje ,ako je toplo trebace pola sata.
Nakon toga ,dodajte so,zumanca i lagano dodavajte brasno,mutite zicom ,kad postane gusto,sklonite zicu za mucenje i uzmite varjacu,testo lupajte varjacom,dodavajte brasno.Kada sve utrosite,prebacite na radnu povrsinu na koju ste sipali malo brasna i zamesite testo koje je mekano i koje se ne lepi.
Pokrijte cistom krpom i ostavite da odmara i naraste ,trebace pola sata.

Kada je testo odmorilo,razvijte oklagijom u plocu debljine 1 prst.
Premazite salom,pa preklapajte kao na slikama.
Ovako izgleda kada preklopite do kraja:
Pokrijte krpom i ostavite da odmara oko 15 minuta.Postupak ponovite jos 2 puta.
Nakon toga testo razvijte u plocu debljine 1 prst,ne treba da bude tanko.Ja sam sekla na kocke ,na sredinu stavljala pekmez i savijala u trougao, vi mozete zamotati kao kiflice ili samo tu kocku preklopiti kao knigicu.

Dok motate salcice,najbolje je da zagrejete rernu na 200 stepeni.
Salcice slazite na pleh na koji ste stavili pek papir.Pecite 15 minuta,treba fino da porumene i narastu i razlistaju se:)

Meni je lepse od bilo kakvog lisnatog testa,ukus je divan i nije masno,po malo hrskavo spolja,mekano iznutra,a sa pekmezom od sljiva je pun pogodak !

Za salcice odvojite jedno 3 sata i polako,jako je vazno da se preklapaju,premese,namazu barem 3 puta salom,da odmara testo u toplom, a kao rezultat dobicete divne kiflice koje se tope u ustima i pozelecete i sutra da napravite ,ne bi vam palo tesko ;)























Ove  su mi starije slikice,motala sam kao kiflice i nisam preklapala kao ove sada,po ovom recepticu od mame,radila sam po nekom drugom receptu. Samo hocu da pokazem koliko je bitno da se vise puta preklapaju i mazu salom;)


Ako vam se recept dopao podelite sa drugima,nadam se da cu uskoro cuti vase utiske:)







среда, 08. фебруар 2017.

Cheesecake

Poslastica koju mozete napraviti za pola sata,izdasna i fenomenalnog ukusa!

Torta sa sirom jе slatka okrugla torta koja se sastoji od jednog ili vise slojeva.Glavni i najgusci sloj ,sastoji se od mesavine mekog,svezeg sira,secera ,ako ima donji sloj,on je obicno tvrd i sastoji se od samlevenih kolacica ili keksa,slatkih krekera ili biskvita torte.Moze i ne mora da se pece(obicno se drzi u frizideru) .Na vrh se moze staviti sloj voca,slaga,oraha,vocnog sosa i/ili cokoladnog sirupa.U tortu se moze dodati i njihova aroma.Torta sa sirom moze da ima vise ukusa,na primer:jagode,kesten,cokolada,limun... itd..


 Meni je najdraza sa jagodama :)

Kada se samo setim,pre jedno 10 godina ..pa i vise..na samu pomisao da jedem tortu sa sirom...oooo ...nikako me te torte nisu privlacile,samo klasika;)kora,fil,kora,fil :)

Dok jednom nisam resila da napravim,uvek su mi bile izazovne ,tako kremaste,pa voce...ko bi odoleo,ja nisam mogla :) Resila sam napraviti pa sta bude:)

Prva cizika koju sam napravila bila je stracatela;)(bice receptic;) )sir se uopste nije osetio,koristila sam rikotu,neke zene pogrese,kupe bilo kakav sir,koji god nadju u prodavnici...to ne moze,samo dolazi u obzir ne slani i sir koji nije kiseo moze maskarpone,rikota sad se moze kupiti i moja kravica sitan sir u kantici od pola kg isto je odlican za poslastice :)

Sastojci:

  • Podloga:
  • 300gr mlevenog keksa
  • 1 vanil šećera
  • 200gr maslaca ili margarina
  • Beli fil:
  • 500gr sira
  • 400ml slatke pavlake
  • 250gr šećera u prahu
  • 1 kesica zelatina(15g)
  • 5 kašika vode za želatin
  •   Jagoda preliv:(mozete staviti visnje,maline,kupine,mesano voce)
  • 450gr jagoda
  • 300 ml soka
  • 100 gr šećera
  • 2 zelatina
  • 10 kašika vode za želatin


  1. Za podlogu:
  2. Mleveni keks, vanil šećer i maslac (koji ste prethodno omeksali)dobro sjediniti i utisnuti u kalup promera 28cm. Ostaviti da se hladi u frižideru.
  3. Za to vreme pripremiti fil.

  4. Zelatin pomesati sa pet kašika vode i  ostaviti sa strane da nabubri.




  5. U jednu posudu umutiti 400gr slatke pavlake, 

    a u  drugu sjediniti 250gr šećera u prahu sa 450gr sira. 

    Kratko umutiti oba fila i dodati želatin (koji je prethodno otopljen u mikrotalsnoj ili na tihoj vatri na šporetu, donja slika na koraku dva). Fil premazati preko podloge od keksa i opet stvaiti u frižider.


  6. Preliv od vjagoda
    : pomesati zelatin sa vodom i ostaviti da nabubri.. Jagode  i šećer zajedno sa sokom staviti da prokuva. Dovoljno je da vri oko 10-tak minuta. Skloniti sa vatre, pa dodati želatin. Ostaviti da se prohladi, pa preliti preko fila od sira. Vratiti u frižider i ostaviti da se stegne.


  7. Cheesecake, napravljen na ovaj način, je dovoljno da odstoji tri sata u frižideru.

    Nadam se da cete uzivati u ovoj divnoj tortici sa sirom i vocem:)