Пређи на главни садржај

Ivanini Slatkisi i slanisi

Ivanini Slatkisi i slanisi

Vanila mak kocke



Ovo je kolac kome necete moci odoleti,pogotovo ako ste ljubitelj maka;)
Predivan spoj divnih socnih korica sa makom i kremom od vanile:)
Ja ih sada gledam i ponovo mi se jedu :)
Jako volim kremaste kolace.
 
Malo je osoba koje ostaju ravnodušne na pomen štrudle s makom ili neke druge poslastice, kojoj ovo seme daje poseban ukus i aromu. Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim lekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje i crvene boje. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao "biljka veselja". Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji.

Narodni lekari ga preporučuju za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i grčeve u želucu. Upućeni tvrde da je i prava raznica antioksidanasa, koje organizam štite od upala i malignih obolenja.
Seme maka je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom (esencijalna omega 6 masna kiselina koju organizam ne stvara). Nalazi se u ćelijskim membranama biljaka i učestvuje u njihovoj izgradnji, a podstiče resorpciju i transport vitamina A, D, E i K, koji su rastvorljivi u mastima. Omega 6 masna kiselina može da uspori razvoj multiple skleroze, zaštiti kardiovaskularni sistem, reguliše krvni pritisak i zgrušavanje krvi. Delotvorna je i u lečenju kožnih obolenja.
Oleinska kiselina nije esencijalna, već monozasićena iz grupe omega 9, a organizam može delimično da je sintetiše. Istraživanja naučnika otkrila su da sprečava nastanak karcinoma na nivou gena. Takođe, čuva i kardiovaskularni sistem od oštećenja.

Mak sadrži i omega 3 masne kiseline, koje podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti. Ugljeni hidrati iz ove biljke daju energiju. U sitnom zrnu nalazi se mnoštvo minerala, naročito joda, mangana, magnezijuma, cinka, kalijuma i bakra. Magnezijum učestvuje u stvaranju snažnog antioksidansa superoksid dismutaze. Bakar reguliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca, cink usklađuje enzime zaslužne za stvaranje i pokretljivost sperme. Kalijum je veoma bitan za kontrolu srčanog rada i prevenciju kardiovaskularnih obolenja.
Mak sadrži i vitamine grupe B, oksalatne kiseline i amorfne alkaloide. Uz enzime, oni utiču na bolji rad organa za varenje. Minerali i vitamini ublažavaju razdražljivost i stres, a podstiču dobro raspoloženje.
Od semena maka proizvodi se izvanredno ulje, koje je dobra zamena za maslinovo. Jestivo je, a dobija se hladnim presovanjem sirovog semena. Mak koji se prodaje u prehrambenim objektima ne sadrži alkaloide (stvaraju zavisnost), jer je seme osušeno, pa slabo deluje na nervni sistem.



VANILA MAK KOCKE

za koru
10 belanaca
10kasika secera
200g maka
2kasike brasna
1 prasak za pecivo

vanil krema
10 zumanaca
1l mleka
3 Pudinga od vanile
1kasika Aroma vanile
250g margarina
10kasika secera

dekoracija
100g cokolade



Priprema

Za koru
Umutiti belanca u cvrst sneg,dodati polako secer.

U posebnu ciniju pomesati barsno,mak i prasak za pecivo.
Lagano dodati u umucena belanca i promesati silikonskom spatulom,lagano sjediniti da masa ne padne.
Obloziti veliku tepsiju od saporeta pek papirom.

Rernu zagrejati na 180 stepeni.

Masu izliti u tepsiju ,poravnati i peci dok ne porumeni oko 15-20minuta.

Pecenu koru prebaciti na zicu za hladjene i kad se ohladi prerezati na 2 dela da dobijete 2 kore

Za fil
Staviti na sporet oko 8dl mleka sa secerom i aromom vanile da provri.

Posebno razmutiti zumanca,puding i ostatak mleka.

Kad mleko provri skloniti sa vatre usuti zumanca sa pudingom i promesati zicom,vratiti na sporet i mesati zicom svo vreme dok se ne zgusne.

Ostaviti da se ohladi.

Posebno umutiti margarin,pa fil pa sve zajedno dobro sjediniti.
Koru polozite na tacnu,premazite polovinom fila,moze i malko vise,polozize drugu koru i odgore ostatkom fila.

Cokoladu otopite,izlijte na pek papir,nozem povucite tako da dobijete kockice.

stavite u frizider da se dobro stegne,pa opet tankim nozem vucite na mesto gde ste prethodno.odvojite kockite i pobacajte po kolacu

 Ako volite mak i jede vam se nesto slatko onda je ovo pravi izbor za vas,napravite ga vec danas i podelite ovaj recept sa drugima;)



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Cheesecake

Poslastica koju mozete napraviti za pola sata,izdasna i fenomenalnog ukusa! Torta sa sirom jе slatka okrugla torta koja se sastoji od jednog ili vise slojeva.Glavni i najgusci sloj ,sastoji se od mesavine mekog,svezeg sira,secera ,ako ima donji sloj,on je obicno tvrd i sastoji se od samlevenih kolacica ili keksa,slatkih krekera ili biskvita torte.Moze i ne mora da se pece(obicno se drzi u frizideru) .Na vrh se moze staviti sloj voca,slaga,oraha,vocnog sosa i/ili cokoladnog sirupa.U tortu se moze dodati i njihova aroma.Torta sa sirom moze da ima vise ukusa,na primer:jagode,kesten,cokolada,limun... itd..  Meni je najdraza sa jagodama :) Kada se samo setim,pre jedno 10 godina ..pa i vise..na samu pomisao da jedem tortu sa sirom...oooo ...nikako me te torte nisu privlacile,samo klasika;)kora,fil,kora,fil :) Dok jednom nisam resila da napravim,uvek su mi bile izazovne ,tako kremaste,pa voce...ko bi odoleo,ja nisam mogla :) Resila sam napraviti pa sta bude:) Prva cizika koj

Jaffa torta 10minuta

Tortica koju možete napraviti za 10 minuta,zvuči neverovatno,ali tako je :)Najavili vam se gosti,a volite ih lepo počastiti;) Ova tortica je idealan izbor :) Mislim da svi vole jaffa keks ,greške nema :) Sve sameljete,promesate,odgore slag  i gotovo :) Ja sam vise vremena utrosila za dekoraciju al vredelo je :) Dobitna kombinacija čokolada i narandža ...kako odoleti ;)   Sastojci   900g jaffa keksa(3 kutije) 200ml mleka