Ovo je kolac kome necete moci odoleti,pogotovo ako ste ljubitelj maka;)
Predivan spoj divnih socnih korica sa makom i kremom od vanile:)
Ja ih sada gledam i ponovo mi se jedu :)
Jako volim kremaste kolace.
Malo je osoba koje ostaju ravnodušne na pomen štrudle s makom ili neke druge poslastice, kojoj ovo seme daje poseban ukus i aromu. Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim lekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje i crvene boje. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao "biljka veselja". Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji.
Seme maka je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom (esencijalna omega 6 masna kiselina koju organizam ne stvara). Nalazi se u ćelijskim membranama biljaka i učestvuje u njihovoj izgradnji, a podstiče resorpciju i transport vitamina A, D, E i K, koji su rastvorljivi u mastima. Omega 6 masna kiselina može da uspori razvoj multiple skleroze, zaštiti kardiovaskularni sistem, reguliše krvni pritisak i zgrušavanje krvi. Delotvorna je i u lečenju kožnih obolenja.
Oleinska kiselina nije esencijalna, već monozasićena iz grupe omega 9, a organizam može delimično da je sintetiše. Istraživanja naučnika otkrila su da sprečava nastanak karcinoma na nivou gena. Takođe, čuva i kardiovaskularni sistem od oštećenja.
Mak sadrži i vitamine grupe B, oksalatne kiseline i amorfne alkaloide. Uz enzime, oni utiču na bolji rad organa za varenje. Minerali i vitamini ublažavaju razdražljivost i stres, a podstiču dobro raspoloženje.
Od semena maka proizvodi se izvanredno ulje, koje je dobra zamena za maslinovo. Jestivo je, a dobija se hladnim presovanjem sirovog semena. Mak koji se prodaje u prehrambenim objektima ne sadrži alkaloide (stvaraju zavisnost), jer je seme osušeno, pa slabo deluje na nervni sistem.
VANILA MAK KOCKE
za koru
10 belanaca
10kasika secera
200g maka
2kasike brasna
1 prasak za pecivo
vanil krema
10 zumanaca
1l mleka
3 Pudinga od vanile
1kasika Aroma vanile
250g margarina
10kasika secera
dekoracija
100g cokolade
Priprema
Za koru
Umutiti belanca u cvrst sneg,dodati polako secer.
U posebnu ciniju pomesati barsno,mak i prasak za pecivo.
Lagano dodati u umucena belanca i promesati silikonskom spatulom,lagano sjediniti da masa ne padne.
Obloziti veliku tepsiju od saporeta pek papirom.
Rernu zagrejati na 180 stepeni.
Masu izliti u tepsiju ,poravnati i peci dok ne porumeni oko 15-20minuta.
Pecenu koru prebaciti na zicu za hladjene i kad se ohladi prerezati na 2 dela da dobijete 2 kore
Za fil
Staviti na sporet oko 8dl mleka sa secerom i aromom vanile da provri.
Posebno razmutiti zumanca,puding i ostatak mleka.
Kad mleko provri skloniti sa vatre usuti zumanca sa pudingom i promesati zicom,vratiti na sporet i mesati zicom svo vreme dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti margarin,pa fil pa sve zajedno dobro sjediniti.
Koru polozite na tacnu,premazite polovinom fila,moze i malko vise,polozize drugu koru i odgore ostatkom fila.
Cokoladu otopite,izlijte na pek papir,nozem povucite tako da dobijete kockice.
stavite u frizider da se dobro stegne,pa opet tankim nozem vucite na mesto gde ste prethodno.odvojite kockite i pobacajte po kolacu
Ako volite mak i jede vam se nesto slatko onda je ovo pravi izbor za vas,napravite ga vec danas i podelite ovaj recept sa drugima;)
Uh mila moja, gde me nađe sa ovim kremastim makovastim kolačićem... Savršenstvo! Kao i obično :)
ОдговориИзбришиHvala draga moja punoo :)
ОдговориИзбриши