Poslastica koju mozete napraviti za pola sata,izdasna i fenomenalnog ukusa!
Torta sa sirom jе slatka okrugla torta koja se sastoji od jednog ili vise slojeva.Glavni i najgusci sloj ,sastoji se od mesavine mekog,svezeg sira,secera ,ako ima donji sloj,on je obicno tvrd i sastoji se od samlevenih kolacica ili keksa,slatkih krekera ili biskvita torte.Moze i ne mora da se pece(obicno se drzi u frizideru) .Na vrh se moze staviti sloj voca,slaga,oraha,vocnog sosa i/ili cokoladnog sirupa.U tortu se moze dodati i njihova aroma.Torta sa sirom moze da ima vise ukusa,na primer:jagode,kesten,cokolada,limun... itd..
Meni je najdraza sa jagodama :)
Kada se samo setim,pre jedno 10 godina ..pa i vise..na samu pomisao da jedem tortu sa sirom...oooo ...nikako me te torte nisu privlacile,samo klasika;)kora,fil,kora,fil :)
Dok jednom nisam resila da napravim,uvek su mi bile izazovne ,tako kremaste,pa voce...ko bi odoleo,ja nisam mogla :) Resila sam napraviti pa sta bude:)
Prva cizika koju sam napravila bila je stracatela;)(bice receptic;) )sir se uopste nije osetio,koristila sam rikotu,neke zene pogrese,kupe bilo kakav sir,koji god nadju u prodavnici...to ne moze,samo dolazi u obzir ne slani i sir koji nije kiseo moze maskarpone,rikota sad se moze kupiti i moja kravica sitan sir u kantici od pola kg isto je odlican za poslastice :)
Sastojci:
- Podloga:
- 300gr mlevenog keksa
- 1 vanil šećera
- 200gr maslaca ili margarina
- Beli fil:
- 500gr sira
- 400ml slatke pavlake
- 250gr šećera u prahu
- 1 kesica zelatina(15g)
- 5 kašika vode za želatin
- Jagoda preliv:(mozete staviti visnje,maline,kupine,mesano voce)
- 450gr jagoda
- 300 ml soka
- 100 gr šećera
- 2 zelatina
- 10 kašika vode za želatin
- Za podlogu:
- Mleveni keks, vanil šećer i maslac (koji ste prethodno omeksali)dobro sjediniti i utisnuti u kalup promera 28cm. Ostaviti da se hladi u frižideru.
- Za to vreme pripremiti fil.
-
-
U jednu posudu umutiti 400gr slatke pavlake,
a u drugu sjediniti 250gr šećera u prahu sa 450gr sira.
Kratko umutiti oba fila i dodati želatin (koji je prethodno otopljen u mikrotalsnoj ili na tihoj vatri na šporetu, donja slika na koraku dva). Fil premazati preko podloge od keksa i opet stvaiti u frižider.
-
Preliv od vjagoda
: pomesati zelatin sa vodom i ostaviti da nabubri.. Jagode i šećer zajedno sa sokom staviti da prokuva. Dovoljno je da vri oko 10-tak minuta. Skloniti sa vatre, pa dodati želatin. Ostaviti da se prohladi, pa preliti preko fila od sira. Vratiti u frižider i ostaviti da se stegne.
-
Grrr ,nece da mi prođe komentar grr...Savrseni ii ,ovo je moja kombinacija ,sir i voce ,predobro izgleda ,ozzzz
ОдговориИзбришиProsaooooo komentar....
ОдговориИзбришиHvala mila moja <3ljubac ti leti <3
ИзбришиHocemo Ivanice , puno ti hvala :)
ОдговориИзбришиKoji je sir najbolji za ovaj kolac,i koji sok se koristi?
ОдговориИзбриши