Пређи на главни садржај

Ivanini Slatkisi i slanisi

Ivanini Slatkisi i slanisi

Cheesecake

Poslastica koju mozete napraviti za pola sata,izdasna i fenomenalnog ukusa!

Torta sa sirom jе slatka okrugla torta koja se sastoji od jednog ili vise slojeva.Glavni i najgusci sloj ,sastoji se od mesavine mekog,svezeg sira,secera ,ako ima donji sloj,on je obicno tvrd i sastoji se od samlevenih kolacica ili keksa,slatkih krekera ili biskvita torte.Moze i ne mora da se pece(obicno se drzi u frizideru) .Na vrh se moze staviti sloj voca,slaga,oraha,vocnog sosa i/ili cokoladnog sirupa.U tortu se moze dodati i njihova aroma.Torta sa sirom moze da ima vise ukusa,na primer:jagode,kesten,cokolada,limun... itd..


 Meni je najdraza sa jagodama :)

Kada se samo setim,pre jedno 10 godina ..pa i vise..na samu pomisao da jedem tortu sa sirom...oooo ...nikako me te torte nisu privlacile,samo klasika;)kora,fil,kora,fil :)

Dok jednom nisam resila da napravim,uvek su mi bile izazovne ,tako kremaste,pa voce...ko bi odoleo,ja nisam mogla :) Resila sam napraviti pa sta bude:)

Prva cizika koju sam napravila bila je stracatela;)(bice receptic;) )sir se uopste nije osetio,koristila sam rikotu,neke zene pogrese,kupe bilo kakav sir,koji god nadju u prodavnici...to ne moze,samo dolazi u obzir ne slani i sir koji nije kiseo moze maskarpone,rikota sad se moze kupiti i moja kravica sitan sir u kantici od pola kg isto je odlican za poslastice :)

Sastojci:

  • Podloga:
  • 300gr mlevenog keksa
  • 1 vanil šećera
  • 200gr maslaca ili margarina
  • Beli fil:
  • 500gr sira
  • 400ml slatke pavlake
  • 250gr šećera u prahu
  • 1 kesica zelatina(15g)
  • 5 kašika vode za želatin
  •   Jagoda preliv:(mozete staviti visnje,maline,kupine,mesano voce)
  • 450gr jagoda
  • 300 ml soka
  • 100 gr šećera
  • 2 zelatina
  • 10 kašika vode za želatin


  1. Za podlogu:
  2. Mleveni keks, vanil šećer i maslac (koji ste prethodno omeksali)dobro sjediniti i utisnuti u kalup promera 28cm. Ostaviti da se hladi u frižideru.
  3. Za to vreme pripremiti fil.

  4. Zelatin pomesati sa pet kašika vode i  ostaviti sa strane da nabubri.




  5. U jednu posudu umutiti 400gr slatke pavlake, 

    a u  drugu sjediniti 250gr šećera u prahu sa 450gr sira. 

    Kratko umutiti oba fila i dodati želatin (koji je prethodno otopljen u mikrotalsnoj ili na tihoj vatri na šporetu, donja slika na koraku dva). Fil premazati preko podloge od keksa i opet stvaiti u frižider.


  6. Preliv od vjagoda
    : pomesati zelatin sa vodom i ostaviti da nabubri.. Jagode  i šećer zajedno sa sokom staviti da prokuva. Dovoljno je da vri oko 10-tak minuta. Skloniti sa vatre, pa dodati želatin. Ostaviti da se prohladi, pa preliti preko fila od sira. Vratiti u frižider i ostaviti da se stegne.


  7. Cheesecake, napravljen na ovaj način, je dovoljno da odstoji tri sata u frižideru.

    Nadam se da cete uzivati u ovoj divnoj tortici sa sirom i vocem:)

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Jaffa torta 10minuta

Tortica koju možete napraviti za 10 minuta,zvuči neverovatno,ali tako je :)Najavili vam se gosti,a volite ih lepo počastiti;) Ova tortica je idealan izbor :) Mislim da svi vole jaffa keks ,greške nema :) Sve sameljete,promesate,odgore slag  i gotovo :) Ja sam vise vremena utrosila za dekoraciju al vredelo je :) Dobitna kombinacija čokolada i narandža ...kako odoleti ;)   Sastojci   900g jaffa keksa(3 kutije) 200ml mleka

Vanila mak kocke

Ovo je kolac kome necete moci odoleti,pogotovo ako ste ljubitelj maka;) Predivan spoj divnih socnih korica sa makom i kremom od vanile:) Ja ih sada gledam i ponovo mi se jedu :) Jako volim kremaste kolace.   Malo je osoba koje ostaju ravnodušne na pomen štrudle s makom ili neke druge poslastice, kojoj ovo seme daje poseban ukus i aromu. Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim lekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje i crvene boje. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao "biljka veselja". Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji. Narodni lekari ga preporučuju za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i grčeve u želucu. Upućeni tvrde da je i prava raznica antioksidanasa, koje organizam štite od upala i mali