Пређи на главни садржај

Ivanini Slatkisi i slanisi

Ivanini Slatkisi i slanisi

Čupavac pita

Verujem da svi volite stare dobre cupavce :) Volim i ja... zato sam kreirala ovaj kolac novog izgleda,a poznatog ukusa ;)

Ovaj kolac je pribliznog ukusa kao stari dobri cupavci,samo u drugoj verziji.Ima 2 cokoladne korice i 2 bele korice,filovi od cokolade i kokosa i naravno posut kokosom :) Nadam se da ce vam se dopasti moja verzija cupave pite ;)


Sastojci:

  • crna kora(2kom)
  • 220g brasna
  • 1/2kesice praska za pecivo
  • 30g kakaa u prahu
  • 70g secera
  • 50ml mleka
  • +-20ml mleka
  • 100g masti li putera ili margarina
  • kokos kora(2kom)
  • 200g brasna
  • 1/2kesice praska za pecivo
  • 50g kokosa
  • 70g secera
  • 50ml mleka
  • +-20ml mleka
  • 100g masti ili margarina ili putera
  • crni fil
  • 400ml mleka
  • 4kasike secera
  • 1kasika ruma
  • 1 puding od cokolade
  • 50g cokolade
  • 125g margarina
  • kokos fil
  • 400ml mleka
  • 4kasike secera
  • 1puding od kokosa
  • 50g bele cokolade
  • 4kasike kokosa
  • 125g margarina
  • jos.. 
  • kokos za posipanje


  1. 1.
    Za crnu koru :
    Pomesajte sve suve sastojke,dodajte prvo mast otopljenu ili margarin,promesajte pa tek onda dodavajte mleko,ja sam potrosila oko 60 ml. mopzda ce vama trebati 50 ili 70 ,zato polako,sve zavisi od brasna i kakaa :)
    Bitno je da testo bude mekano ne lepljivo.
    Podelite testo na 2 dela razviojete 2 kore velicine 20x30 cm i ispecete na prevrnutom plehu na koji ste stavili pek papir .Peku se na 200 stepeni 10 minuta.
  2. 2.
    Za bele kore ,kokos koru,isto uradite kao i sa crnim korama..
    Pecete na 200 stepeni 10 minuta cim vidite da krajevi kore pocinju da rumene vadite iz rerne,moraju ostati bele.
  3. 3.
    Fil crni:
    U posebnu serpicu sipate 300 ml mleka,dodate secer i rum i stavite da provri,u ostatak mleka razmutite puding .
    Sklonite serpicu sa vatre i dodate puding ,sve mesajte zicom da se ne stvore grudvice,vratite na vatru i skuvajte gusto.Dodajte cokoladu i promesajte dok se ne otpi.Ostavite da se prohladi u mlak fil umutiti margarin koji ste prethodno umutili i omeksali.

  4. 4.
    Fil beli:
    U posebnu serpicu sipate 300 ml mleka,dodate secer i  stavite da provri,u ostatak mleka razmutite puding .
    Sklonite serpicu sa vatre i dodate puding ,sve mesajte zicom da se ne stvore grudvice,vratite na vatru i skuvajte gusto.Dodajte cokoladu i promesajte dok se ne otpi i dodajte kokos.Ostavite da se prohladi u mlak fil umutiti margarin koji ste prethodno umutili i omeksali.

  5. 5.
    Redjate :
    Crna kora
    beli fil
    bela kora
    crni fil
    crna kora
    beli fil
    bela kora
    crni fil
    i odgore pospete kokos
    Kolac ostaviti da prenoci,sutradan se lepse sece,mozete seci na snite ili na kocke ostrim malim tankim nozem koji ste potopili u vrucu vodu ili skalpelom.


    Nemojte se bojati razvijanja korica,samo se pridrzavajte recepta,lagano na stolu razvucite ,pa prebacite na pek papir koji ste prethodno isekli prema poledjini tepsije.razvucite oklagijom ,ide testo samo,videcete koiko je podantno za rad :)Prebacite na tepsiju,mozete ivice nozem iseci(poravnati) ja radim nozem za picu;) lakse mi je;) Nemojte dugo da pecete,cim vidite da ivice testa dobijaju boju,vadite napolje.
    Kolac nikako nemojte seci taj dan kada napravite,mora da prenoci,da kore omeksaju i fil se stegne.Ako imate mogucnost,secite skalpelom,ako ne onda malim ostrim nozicem.Ako volite da bude jednako merite lenjirom.Na ovu dimenziju 20x30cm najbolje je 2cmx5cm.
    Ako vam treba jos neka pomoc javite mi se i rado cu pomoci :)


Коментари

  1. Kod tebe kolci ako nacrtani,predivno izgleda pita ,moram procitati rtcept jeli kompliciran pabi mogla isprobati ,ljubac letiiiiii

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Cheesecake

Poslastica koju mozete napraviti za pola sata,izdasna i fenomenalnog ukusa! Torta sa sirom jе slatka okrugla torta koja se sastoji od jednog ili vise slojeva.Glavni i najgusci sloj ,sastoji se od mesavine mekog,svezeg sira,secera ,ako ima donji sloj,on je obicno tvrd i sastoji se od samlevenih kolacica ili keksa,slatkih krekera ili biskvita torte.Moze i ne mora da se pece(obicno se drzi u frizideru) .Na vrh se moze staviti sloj voca,slaga,oraha,vocnog sosa i/ili cokoladnog sirupa.U tortu se moze dodati i njihova aroma.Torta sa sirom moze da ima vise ukusa,na primer:jagode,kesten,cokolada,limun... itd..  Meni je najdraza sa jagodama :) Kada se samo setim,pre jedno 10 godina ..pa i vise..na samu pomisao da jedem tortu sa sirom...oooo ...nikako me te torte nisu privlacile,samo klasika;)kora,fil,kora,fil :) Dok jednom nisam resila da napravim,uvek su mi bile izazovne ,tako kremaste,pa voce...ko bi odoleo,ja nisam mogla :) Resila sam napraviti pa sta bude:) Prva cizika koj

Jaffa torta 10minuta

Tortica koju možete napraviti za 10 minuta,zvuči neverovatno,ali tako je :)Najavili vam se gosti,a volite ih lepo počastiti;) Ova tortica je idealan izbor :) Mislim da svi vole jaffa keks ,greške nema :) Sve sameljete,promesate,odgore slag  i gotovo :) Ja sam vise vremena utrosila za dekoraciju al vredelo je :) Dobitna kombinacija čokolada i narandža ...kako odoleti ;)   Sastojci   900g jaffa keksa(3 kutije) 200ml mleka

Vanila mak kocke

Ovo je kolac kome necete moci odoleti,pogotovo ako ste ljubitelj maka;) Predivan spoj divnih socnih korica sa makom i kremom od vanile:) Ja ih sada gledam i ponovo mi se jedu :) Jako volim kremaste kolace.   Malo je osoba koje ostaju ravnodušne na pomen štrudle s makom ili neke druge poslastice, kojoj ovo seme daje poseban ukus i aromu. Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim lekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje i crvene boje. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao "biljka veselja". Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji. Narodni lekari ga preporučuju za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i grčeve u želucu. Upućeni tvrde da je i prava raznica antioksidanasa, koje organizam štite od upala i mali