Пређи на главни садржај

Ivanini Slatkiši i slaniši

Ivanini Slatkiši i slaniši

Salnjaci

Salnjaci,salcici,kiflice sa salom ....punjene domacim pekmezom od sljiva i posute secerom u prahu:)Ovako smo se mi danas zasladili posle nedeljnog rucka ;)

Nedelja ne moze da se zamisli bez pravog nedeljnog rucka...
domaca pileca supica,peceno meso,krompirici i posle rucka kolaci;)
Po mogucstvu neki starinski strudla sa makom ili orasima,madjarica,zerbo,cupavci ,salnjaci :)
kod nas danas posle nedeljnog rucka salnjaci :)
Majcica mi nabavila salo,nisam ih pravila bas dugo:)
Verovatno moze da se nabavi u mesarama,bicu uporna da pronadjem i ponovo napravim :)
Uz salo sam dobila i recept i postupak kako ona to radi ,a ja delim sa vama,nama  su bili predivni,mekani,sa domacim pekmezom od sljiva,koji fino curi iz njih i jos secer u prahu,onako tople smo ih jeli :)Prava divota .

SASTOJCI:

za testo:
1kg brasna(meko T-400)
2 zumanca
1 kasikica soli
2kasikice secera
1 svez kvasac 
250ml vode
250ml mleka
500g sala
pekmez od sljiva ili kajsije


U vecoj posudi u kojoj inace mesite testo,sipajte toplu vodu i toplo mleko,dodajte secer i izmrvite kvasac,promesajte zicom za mucenje pa dodajte 5 kasika brasna i dobro zicom umutite,ostavite da kvasac nadodje ,ako je toplo trebace pola sata.
Nakon toga ,dodajte so,zumanca i lagano dodavajte brasno,mutite zicom ,kad postane gusto,sklonite zicu za mucenje i uzmite varjacu,testo lupajte varjacom,dodavajte brasno.Kada sve utrosite,prebacite na radnu povrsinu na koju ste sipali malo brasna i zamesite testo koje je mekano i koje se ne lepi.
Pokrijte cistom krpom i ostavite da odmara i naraste ,trebace pola sata.

Kada je testo odmorilo,razvijte oklagijom u plocu debljine 1 prst.
Premazite salom,pa preklapajte kao na slikama.
Ovako izgleda kada preklopite do kraja:
Pokrijte krpom i ostavite da odmara oko 15 minuta.Postupak ponovite jos 2 puta.
Nakon toga testo razvijte u plocu debljine 1 prst,ne treba da bude tanko.Ja sam sekla na kocke ,na sredinu stavljala pekmez i savijala u trougao, vi mozete zamotati kao kiflice ili samo tu kocku preklopiti kao knigicu.

Dok motate salcice,najbolje je da zagrejete rernu na 200 stepeni.
Salcice slazite na pleh na koji ste stavili pek papir.Pecite 15 minuta,treba fino da porumene i narastu i razlistaju se:)

Meni je lepse od bilo kakvog lisnatog testa,ukus je divan i nije masno,po malo hrskavo spolja,mekano iznutra,a sa pekmezom od sljiva je pun pogodak !

Za salcice odvojite jedno 3 sata i polako,jako je vazno da se preklapaju,premese,namazu barem 3 puta salom,da odmara testo u toplom, a kao rezultat dobicete divne kiflice koje se tope u ustima i pozelecete i sutra da napravite ,ne bi vam palo tesko ;)























Ove  su mi starije slikice,motala sam kao kiflice i nisam preklapala kao ove sada,po ovom recepticu od mame,radila sam po nekom drugom receptu. Samo hocu da pokazem koliko je bitno da se vise puta preklapaju i mazu salom;)


Ako vam se recept dopao podelite sa drugima,nadam se da cu uskoro cuti vase utiske:)







Коментари

  1. Predivniiii su ,ajme kako su se razlistali ,svaka ti cas prava si majstorica.....

    ОдговориИзбриши
  2. Prelijepi su, baš sad bi ti kojeg maznula 😉. A dali znaš, može li šta drugo umjesto sala, jer ga ne koristim. Možda maslac? Baš bi voljela da ih napravim... 😘

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala puno cure moje,Alma moze puter,al onda bude obicno lisnato testo...nema taj ukus pecivo kao sa salom;)
    pozdrav vam leti i poljubac <3

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Cheesecake

Poslastica koju mozete napraviti za pola sata,izdasna i fenomenalnog ukusa!Torta sa sirom jе slatka okrugla torta koja se sastoji od jednog ili vise slojeva.Glavni i najgusci sloj ,sastoji se od mesavine mekog,svezeg sira,secera ,ako ima donji sloj,on je obicno tvrd i sastoji se od samlevenih kolacica ili keksa,slatkih krekera ili biskvita torte.Moze i ne mora da se pece(obicno se drzi u frizideru) .Na vrh se moze staviti sloj voca,slaga,oraha,vocnog sosa i/ili cokoladnog sirupa.U tortu se moze dodati i njihova aroma.Torta sa sirom moze da ima vise ukusa,na primer:jagode,kesten,cokolada,limun... itd..
 Meni je najdraza sa jagodama :)Kada se samo setim,pre jedno 10 godina ..pa i vise..na samu pomisao da jedem tortu sa sirom...oooo ...nikako me te torte nisu privlacile,samo klasika;)kora,fil,kora,fil :)Dok jednom nisam resila da napravim,uvek su mi bile izazovne ,tako kremaste,pa voce...ko bi odoleo,ja nisam mogla :) Resila sam napraviti pa sta bude:)Prva cizika koju sam napravila bila …

Prhke rafaelo kiflice

Moje divne nezne kiflice,osvojice vas pri prvom zalogaju :)Ja sam ljubitelj kokosa ..vanile,prhkog testa:)htela sam da napravim jedan spoj 3u1 ,motalo mi se danima po glavi kako bih i sta bih...Prvo sam zamislila da razvijem testo u krug i da samo taj puding sa kokosom premazem preko,pa da secem trouglove i da motam:)Medjutim...uvidela sam kako je taj fil gust i resih da pravim valjcice i stavljam na krajeve pa da onda motam kiflice.Stavila ih u rernu i prekrstila se :) Sta bude bice:)Kada je kuca zamirisala....maaa diivnooo testo...kokos...vanila...mmmmm rekla sam sebi Ivana ovo mora biti nesto fenomenalno ! Izvadila sam ih rerne ,moje male kokosaste pahuljice ,odmah sam onako toplu morala da probam ii mmm ...zaljubila se u njihov ukus pri prvom zalogaju i rekla to je to:) ne menjamo nista :) Prhko testo koje se topi u ustima.Lepse i jednostavnje testo skoro nisam pravila,ovo testo sada za sve koristim bilo da su korpice,vanilice,strudlice...ma predivno :)Fil je od kokosa i pudinga od…

Domaći gusti sok od kajsija

Predivan domaci gusti sok bez konzervansa i jako malo šećera.Dopašće vam se :) Sezona je kajsija i svi koji imate kajsije isprobajte ovaj jednostavan recept za odličan sok :)  Ja nemam kajsije,ali ima moja mama i kada god mi donese ja ih utrošim ovako :)  Ne može da dočeka zimu :D  Kada je dobro ohladjen ,odlično je osveženje u vrelim letnjim danima . 

Sastojci :
5kg kajsija 3l vode 1/2kg šećera 1 ekstrakt arome vanile

Priprema

1.Kajsije oprati i očistiti od koštica.
Samleti u multipraktiku ili na mašini za meso.
Dodati š…