Salnjaci,salcici,kiflice sa salom ....punjene domacim pekmezom od sljiva i posute secerom u prahu:)Ovako smo se mi danas zasladili posle nedeljnog rucka ;)
Nedelja ne moze da se zamisli bez pravog nedeljnog rucka...
domaca pileca supica,peceno meso,krompirici i posle rucka kolaci;)
Po mogucstvu neki starinski strudla sa makom ili orasima,madjarica,zerbo,cupavci ,salnjaci :)
kod nas danas posle nedeljnog rucka salnjaci :)
Majcica mi nabavila salo,nisam ih pravila bas dugo:)
Verovatno moze da se nabavi u mesarama,bicu uporna da pronadjem i ponovo napravim :)
Uz salo sam dobila i recept i postupak kako ona to radi ,a ja delim sa vama,nama su bili predivni,mekani,sa domacim pekmezom od sljiva,koji fino curi iz njih i jos secer u prahu,onako tople smo ih jeli :)Prava divota .
SASTOJCI:
za testo:
1kg brasna(meko T-400)
2 zumanca
1 kasikica soli
2kasikice secera
1 svez kvasac
250ml vode
250ml mleka
500g sala
pekmez od sljiva ili kajsije
U vecoj posudi u kojoj inace mesite testo,sipajte toplu vodu i toplo mleko,dodajte secer i izmrvite kvasac,promesajte zicom za mucenje pa dodajte 5 kasika brasna i dobro zicom umutite,ostavite da kvasac nadodje ,ako je toplo trebace pola sata.
Nakon toga ,dodajte so,zumanca i lagano dodavajte brasno,mutite zicom ,kad postane gusto,sklonite zicu za mucenje i uzmite varjacu,testo lupajte varjacom,dodavajte brasno.Kada sve utrosite,prebacite na radnu povrsinu na koju ste sipali malo brasna i zamesite testo koje je mekano i koje se ne lepi.
Pokrijte cistom krpom i ostavite da odmara i naraste ,trebace pola sata.
Kada je testo odmorilo,razvijte oklagijom u plocu debljine 1 prst.
Premazite salom,pa preklapajte kao na slikama.
Ovako izgleda kada preklopite do kraja:
Pokrijte krpom i ostavite da odmara oko 15 minuta.Postupak ponovite jos 2 puta.
Nakon toga testo razvijte u plocu debljine 1 prst,ne treba da bude tanko.Ja sam sekla na kocke ,na sredinu stavljala pekmez i savijala u trougao, vi mozete zamotati kao kiflice ili samo tu kocku preklopiti kao knigicu.
Dok motate salcice,najbolje je da zagrejete rernu na 200 stepeni.
Salcice slazite na pleh na koji ste stavili pek papir.Pecite 15 minuta,treba fino da porumene i narastu i razlistaju se:)
Meni je lepse od bilo kakvog lisnatog testa,ukus je divan i nije masno,po malo hrskavo spolja,mekano iznutra,a sa pekmezom od sljiva je pun pogodak !
Za salcice odvojite jedno 3 sata i polako,jako je vazno da se preklapaju,premese,namazu barem 3 puta salom,da odmara testo u toplom, a kao rezultat dobicete divne kiflice koje se tope u ustima i pozelecete i sutra da napravite ,ne bi vam palo tesko ;)
Ove su mi starije slikice,motala sam kao kiflice i nisam preklapala kao ove sada,po ovom recepticu od mame,radila sam po nekom drugom receptu. Samo hocu da pokazem koliko je bitno da se vise puta preklapaju i mazu salom;)
Ako vam se recept dopao podelite sa drugima,nadam se da cu uskoro cuti vase utiske:)
Nedelja ne moze da se zamisli bez pravog nedeljnog rucka...
domaca pileca supica,peceno meso,krompirici i posle rucka kolaci;)
Po mogucstvu neki starinski strudla sa makom ili orasima,madjarica,zerbo,cupavci ,salnjaci :)
kod nas danas posle nedeljnog rucka salnjaci :)
Majcica mi nabavila salo,nisam ih pravila bas dugo:)
Verovatno moze da se nabavi u mesarama,bicu uporna da pronadjem i ponovo napravim :)
Uz salo sam dobila i recept i postupak kako ona to radi ,a ja delim sa vama,nama su bili predivni,mekani,sa domacim pekmezom od sljiva,koji fino curi iz njih i jos secer u prahu,onako tople smo ih jeli :)Prava divota .
SASTOJCI:
za testo:
1kg brasna(meko T-400)
2 zumanca
1 kasikica soli
2kasikice secera
1 svez kvasac
250ml vode
250ml mleka
500g sala
pekmez od sljiva ili kajsije
U vecoj posudi u kojoj inace mesite testo,sipajte toplu vodu i toplo mleko,dodajte secer i izmrvite kvasac,promesajte zicom za mucenje pa dodajte 5 kasika brasna i dobro zicom umutite,ostavite da kvasac nadodje ,ako je toplo trebace pola sata.
Nakon toga ,dodajte so,zumanca i lagano dodavajte brasno,mutite zicom ,kad postane gusto,sklonite zicu za mucenje i uzmite varjacu,testo lupajte varjacom,dodavajte brasno.Kada sve utrosite,prebacite na radnu povrsinu na koju ste sipali malo brasna i zamesite testo koje je mekano i koje se ne lepi.
Pokrijte cistom krpom i ostavite da odmara i naraste ,trebace pola sata.
Kada je testo odmorilo,razvijte oklagijom u plocu debljine 1 prst.
Premazite salom,pa preklapajte kao na slikama.
Ovako izgleda kada preklopite do kraja:
Pokrijte krpom i ostavite da odmara oko 15 minuta.Postupak ponovite jos 2 puta.
Nakon toga testo razvijte u plocu debljine 1 prst,ne treba da bude tanko.Ja sam sekla na kocke ,na sredinu stavljala pekmez i savijala u trougao, vi mozete zamotati kao kiflice ili samo tu kocku preklopiti kao knigicu.
Dok motate salcice,najbolje je da zagrejete rernu na 200 stepeni.
Salcice slazite na pleh na koji ste stavili pek papir.Pecite 15 minuta,treba fino da porumene i narastu i razlistaju se:)
Meni je lepse od bilo kakvog lisnatog testa,ukus je divan i nije masno,po malo hrskavo spolja,mekano iznutra,a sa pekmezom od sljiva je pun pogodak !
Za salcice odvojite jedno 3 sata i polako,jako je vazno da se preklapaju,premese,namazu barem 3 puta salom,da odmara testo u toplom, a kao rezultat dobicete divne kiflice koje se tope u ustima i pozelecete i sutra da napravite ,ne bi vam palo tesko ;)
Ove su mi starije slikice,motala sam kao kiflice i nisam preklapala kao ove sada,po ovom recepticu od mame,radila sam po nekom drugom receptu. Samo hocu da pokazem koliko je bitno da se vise puta preklapaju i mazu salom;)
Ako vam se recept dopao podelite sa drugima,nadam se da cu uskoro cuti vase utiske:)
Predivniiii su ,ajme kako su se razlistali ,svaka ti cas prava si majstorica.....
ОдговориИзбришиPrelijepi su, baš sad bi ti kojeg maznula 😉. A dali znaš, može li šta drugo umjesto sala, jer ga ne koristim. Možda maslac? Baš bi voljela da ih napravim... 😘
ОдговориИзбришиHvala puno cure moje,Alma moze puter,al onda bude obicno lisnato testo...nema taj ukus pecivo kao sa salom;)
ОдговориИзбришиpozdrav vam leti i poljubac <3