Пређи на главни садржај

Ivanini Slatkisi i slanisi

Ivanini Slatkisi i slanisi

Kroasan kiflice

 Najbrže i najbolje kiflice,oduševićete se kada vidite da možete da ih napravite za samo 30 minuta,ne računam vreme pečenja:)

Nije potrebno da testo odmara,bitno je da brašno,jaja budu sobne temperature.

Odmore samo 10 minuta kada zamotate,dok vam se rerna greje.

Mozete ako vam se još više žuri rernu zagrejati na 50 stepeni,ubaciti tepsiju sa kroasanima i povećati temperaturu na 220 stepeni,one će taman porasti i ispeći se kako treba;)

To uradim često,jer sam uglavnom u nekoj žurbi....pogotovo ako vam dolaze gosti,dok oni stignu vi već možete imati tople kroasane na stolu ;)

 


Sastojci

6 osoba
  • oko 1kg brasna
  • 500m toplog mleka
  • 2 zumanceta
  • 1 celo jaje
  • 25g svezeg kvasca
  • 2 kasikic secera
  •  1 kasika soli
  • 100m ulja
  • NADEV
  • 250g margarina
  • po zelji(sir,sunka,virsle,kobasica)
  • kim,susam,jaje

Priprema

  1. 1.
    Mleko malo zagrejati pa u njega razmutiti kvasac dodati šećer,so ,jaje,žumanca i ulje umutiti žicom ili mikserom,dodavati brasna,sve mutiti .Kada ste utrošili polovinu brašna uzmete varjaču,nastavite dodavati ostatak brašna i varjačom svo vreme mešajte i na kraju zamesite meko testo koje se ne lepi.
    Što više lupate testo i mesite,testo će biti bolje.

  2. Testo odmah podeliti na 8 loptica.(jufkica)

  3. Svaku jufkicu razviti oklagijom.

  4. Margarin podeliti na 7 delova i rendati na svaku razvijenu jufkicu,sem na poslednju.
    Stavljate jednu preko druge.


  5. Odmah razvijete testo u veliki krug koliko god možete.Neka bude debelo 0,5mm
  6. Iseći na 24 trougla,najbolje nožem za picu.(prvo na pola vertikalno,pa na pola horizontalno i svaki deo na 6 trouglova) 
    Staviti nadev po želji i uvijati kroasane.Kada uvijate jos malo vucite testo da se sto vise razlistaju.
    Tako uvijene ostavite na stolu 10 minuta dok vam se rerna zagreje na 220 stepeni.
  7. Viljuškom umutiti jaje,u pleh staviti pek papir i redjati kroasane,premazati jajetom i posuti susam ili kim.

  8. Pecite ih 15 minuta dok ne porumene.
    Kroasani budi divni i mekani i sutradan.
  9. Mozete zamrznuti zamotane ne pečene,kada hoćete da ih pečete poredjajte u tepsiju i pustite na sobnoj temperaturi da se otkrave i nadodju i pecite,budu fenomenalne.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Cheesecake

Poslastica koju mozete napraviti za pola sata,izdasna i fenomenalnog ukusa! Torta sa sirom jе slatka okrugla torta koja se sastoji od jednog ili vise slojeva.Glavni i najgusci sloj ,sastoji se od mesavine mekog,svezeg sira,secera ,ako ima donji sloj,on je obicno tvrd i sastoji se od samlevenih kolacica ili keksa,slatkih krekera ili biskvita torte.Moze i ne mora da se pece(obicno se drzi u frizideru) .Na vrh se moze staviti sloj voca,slaga,oraha,vocnog sosa i/ili cokoladnog sirupa.U tortu se moze dodati i njihova aroma.Torta sa sirom moze da ima vise ukusa,na primer:jagode,kesten,cokolada,limun... itd..  Meni je najdraza sa jagodama :) Kada se samo setim,pre jedno 10 godina ..pa i vise..na samu pomisao da jedem tortu sa sirom...oooo ...nikako me te torte nisu privlacile,samo klasika;)kora,fil,kora,fil :) Dok jednom nisam resila da napravim,uvek su mi bile izazovne ,tako kremaste,pa voce...ko bi odoleo,ja nisam mogla :) Resila sam napraviti pa sta bude:) Prva cizika koj

Jaffa torta 10minuta

Tortica koju možete napraviti za 10 minuta,zvuči neverovatno,ali tako je :)Najavili vam se gosti,a volite ih lepo počastiti;) Ova tortica je idealan izbor :) Mislim da svi vole jaffa keks ,greške nema :) Sve sameljete,promesate,odgore slag  i gotovo :) Ja sam vise vremena utrosila za dekoraciju al vredelo je :) Dobitna kombinacija čokolada i narandža ...kako odoleti ;)   Sastojci   900g jaffa keksa(3 kutije) 200ml mleka

Vanila mak kocke

Ovo je kolac kome necete moci odoleti,pogotovo ako ste ljubitelj maka;) Predivan spoj divnih socnih korica sa makom i kremom od vanile:) Ja ih sada gledam i ponovo mi se jedu :) Jako volim kremaste kolace.   Malo je osoba koje ostaju ravnodušne na pomen štrudle s makom ili neke druge poslastice, kojoj ovo seme daje poseban ukus i aromu. Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim lekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje i crvene boje. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao "biljka veselja". Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji. Narodni lekari ga preporučuju za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i grčeve u želucu. Upućeni tvrde da je i prava raznica antioksidanasa, koje organizam štite od upala i mali