Ne znam dali ste
imali prilike ovako nešto da probate,ali ako volite pite probajte
OBAVEZNO!Dopašće vam se sigurno!Kombinacija je odlična,naravno za one koji su ljubitelji tikvica ;)
Ja cu se potruditi da slikovito bjasnim kako ja pravim pitu,testo uvek bude tanko i fino kao iz buregdžinice :)
Naucila me moja svekrva ;) Prva mi je bila debela ko opanak:)Uvek sam izbegavala praviti pite,al od pre 9 godina od kako me ona naucila,vidim da to nije ni malo tesko ni komplikovano.
Bitno je da imate dobro brašno,ja koristim T-400 mekano.
Testo voli da odmori barem pola sata.
Za testo uvek koristim ovaj recept,nadev mozete po vašoj želji,ovo je moj predlog,za početak,a pokazaću vam kako pravim i sa drugim nadevima :)
Sastojci
- TESTO
- oko 500,600g brasna(da bi razvili pitu za veću tepsiju)
- 250ml mlake vode
- 1 kašika soli
- ulje
- NADEV
- 1,5kg tikvica
- 4 jaja
- 250g sira
- 1 pavlaka
- ulje
- so
- malo bibera
- PRELIV
- 1dl vode
- 2 kašike ulja
- 1 kašika soli
Priprema
TESTO:
-
Staviti brašno u dublju plastičnu činiju, dodati soli i mlake vode oko 1dcl pa videti posle dali treba dodati još.
- Mesiti varjačom u polutvrdo testo.
-
Napraviti 2 jufkice i malo ih premazati uljem i tacnu na koju cćete staviti jufkice isto premažite uljem,pokrijte čistom krpom i ostavite da se odmore 15-ak minuta do pola sata.
NADEV: -
4.
Tikvice oljuštiti, izvaditi seme, oprati i iseckati na kockice i staviti u cedku da se procede.Posoliti, pobiberiti.
-
5.
U posebnu posudu razmutiti jaja sa viljuškom, dodati sir i pavlaku.To sve sjediniti sa tikvicama.
-
6.
Staviti stoljnjak na sto, dobro ga pobrašnaviti, staviti jufkicu i razviti je sa oklagijom, posipati je sa brašnom jer testo ne sme da se lepi.
-
7.
Razviti testo oklagijom,koliko god može.Prebaciti testo preko oklagije,podići oklagiju u vis kao na slici 3, i malko drmusati,videćete kako testo polako pada dole,vodite računa da ne preterate da ne pukne.Bacite preko stola,pa ponovite sa druge strane testa.Ovaj postupak ponovite 2 puta.Onda lagano vučete krajeve testa rukama,fino stavite ruke ispod testa i vučete idete oko stola,kako vučete tako malo bacate testo u vis,da bude što tanje.Krajeve ne kidam,bude mi uvek tanko.Premazati testo uljem(ja polijem iz flaše naizmenično po testu ulje,tako je najbolje) i staviti polovinu nadeva,onako pobacajte nadev neka ima svuda.Uzeti stoljnjak u obe ruke i polako motati testo.To uraditi i sa drugom jufkicom.
-
8.
Podmazati pleh uljem i redjati pitu.Ja tako savijenu pitu isečem na delove,koliki mi je pleh.Peci dok ne porumeni.oko 40 min na 220 stepeni.
PRELIV: -
9.
U manju šerpicu sipati vodu, ulje i so i pustiti da provri i skloniti sa vatre.
-
10.
Kad je pita pečena preliti je sa prelivom i poklopiti drugom tepsijom do služenja.Poslužiti uz jogurt ili neku finu salaticu.
Odlična pita :)
ОдговориИзбришиOdlicna je pita ,predobro si rastanjila kora ,mmmm ,mamais ovim slikicama.-)))
ОдговориИзбришиSuper je ovo kombinacija!
ОдговориИзбриши