Пређи на главни садржај

Ivanini Slatkisi i slanisi

Ivanini Slatkisi i slanisi

Parfe puslica


Lagani kolač,za ljubitelje beze korica ,kremastih kolača i plazme :) 
Mislim da je sve rečeno u jednoj rečenici ;) zavirite u recept i na posao :)
Sastojci 12 osoba
  • za koru
  • 8 belanaca
  • 300g šećera
  • 1kasika sirćeta
  • za parfe
  • žumanaca
  • 200g  šećera
  • 150g  plazme
  • 300ml slatke pavlake
  • 1kasika arome vanile
  • 1  želatin
  • za ukrasavanje
  • 200ml slatke pavlake

Priprema

  1. 1.
    Zagrejati rernu na 150 stepeni.
    Belanca čvrsto umutiti pa dodati šećer ,mutiti jos 10 minuta ,pa dodati kašiku sirćeta i mutiti još 5 minuta.
    Pleh 20x30cm obložiti pek papirom,izliti masu ,poravnati i sušiti sat vremena.Možete ostaviti u rerni da se hladi,tada kora bude najlepša,ako vam se žuri,možete je hladiti van rerne ali nek ostane u tepsiji nekih sat vremena.


  2. 2.
    Umutiti žumanca sa šećerom,kuvati na pari.
    Ostaviti da se ohladi.
    želatin iz kesice pomešati sa 5 kašika vode,
    Umutiti slatku pavlaku,dodati aromu vanile,ohladjena žumanca,dobro sve sjediniti kratko muteći.
    Želatin otopiti u mikrotalasnoj pa dodati u umućeni fil,sve još kratko umutiti.
    Na kraju dodati mlevenu plazmu i promešati.
    Premazati preko kore,odgore ukrasiti slatkom pavlakom.
    Najbolje je da prenoći,mada se vec moze seći posle 4 sata.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Cheesecake

Poslastica koju mozete napraviti za pola sata,izdasna i fenomenalnog ukusa! Torta sa sirom jе slatka okrugla torta koja se sastoji od jednog ili vise slojeva.Glavni i najgusci sloj ,sastoji se od mesavine mekog,svezeg sira,secera ,ako ima donji sloj,on je obicno tvrd i sastoji se od samlevenih kolacica ili keksa,slatkih krekera ili biskvita torte.Moze i ne mora da se pece(obicno se drzi u frizideru) .Na vrh se moze staviti sloj voca,slaga,oraha,vocnog sosa i/ili cokoladnog sirupa.U tortu se moze dodati i njihova aroma.Torta sa sirom moze da ima vise ukusa,na primer:jagode,kesten,cokolada,limun... itd..  Meni je najdraza sa jagodama :) Kada se samo setim,pre jedno 10 godina ..pa i vise..na samu pomisao da jedem tortu sa sirom...oooo ...nikako me te torte nisu privlacile,samo klasika;)kora,fil,kora,fil :) Dok jednom nisam resila da napravim,uvek su mi bile izazovne ,tako kremaste,pa voce...ko bi odoleo,ja nisam mogla :) Resila sam napraviti pa sta bude:) Prva cizika koj

Kroasan kiflice

 Najbrže i najbolje kiflice,oduševićete se kada vidite da možete da ih napravite za samo 30 minuta,ne računam vreme pečenja:) Nije potrebno da testo odmara,bitno je da brašno,jaja budu sobne temperature. Odmore samo 10 minuta kada zamotate,dok vam se rerna greje. Mozete ako vam se još više žuri rernu zagrejati na 50 stepeni,ubaciti tepsiju sa kroasanima i povećati temperaturu na 220 stepeni,one će taman porasti i ispeći se kako treba;) To uradim često,jer sam uglavnom u nekoj žurbi....pogotovo ako vam dolaze gosti,dok oni stignu vi već možete imati tople kroasane na stolu ;)   Sastojci 6 osoba oko 1kg brasna

Prhke rafaelo kiflice

Moje divne nezne kiflice,osvojice vas pri prvom zalogaju :) Ja sam ljubitelj kokosa ..vanile,prhkog testa:)htela sam da napravim jedan spoj 3u1 ,motalo mi se danima po glavi kako bih i sta bih... Prvo sam zamislila da razvijem testo u krug i da samo taj puding sa kokosom premazem preko,pa da secem trouglove i da motam:)Medjutim...uvidela sam kako je taj fil gust i resih da pravim valjcice i stavljam na krajeve pa da onda motam kiflice. Stavila ih u rernu i prekrstila se :) Sta bude bice:) Kada je kuca zamirisala....maaa diivnooo testo...kokos...vanila...mmmmm rekla sam sebi Ivana ovo mora biti nesto fenomenalno !  Izvadila sam ih rerne ,moje male kokosaste pahuljice ,odmah sam onako toplu morala da probam ii mmm ...zaljubila se u njihov ukus pri prvom zalogaju i rekla to je to:) ne menjamo nista :)   Prhko testo koje se topi u ustima. Lepse i jednostavnje testo skoro nisam pravila,ovo testo sada za sve koristim bilo da su korpice,vanilice,strudlice...ma pr