Пређи на главни садржај

Ivanini Slatkisi i slanisi

Ivanini Slatkisi i slanisi

Francuski macarons

Neodoljivi kolacici,popularni sirom celog sveta :)


Sastojci

  • 2 belanca (oko 70 g)
  • 80 g što sitnije mlevenih badema
  • 120 g šećera u prahu
  • 50 g sitnog kristal šećera
  • prehrambena boja po želji ili malo kakaa
  • Ganache od bele čokolade
  • 100 g bele cokolade
  • 30 ml slatke pavlake(po zelji mozete dodati ekstrakt limuna,maline,jagode,mleveni lesnik ...)
  • Ganache od crne cokolade ili mlecne
  • 100g cokolade
  • 50ml slatke pavlake


Priprema

  1. 1.
    Belanca neka budu na sobnoj temperaturi 24h
    Oguljene bademe (blanširane)sameljite u multipraktiku zajedno sa šećerom u prahu, u intervalima (pulse) .Važno je da su na kraju što finije samleveni.
    Prosejte zajedno mlevene bademe i šećer u prahu i odstranite krupnije mrvice koje su eventualno ostale.Ponovo izmerite sastojke,mora imati 200g,ako nema dodajte jos secera u prahu i bademovog brasna.


  2. 2.


    Mkserom mutite belanca
    Kad se smesa počne peniti dodajite kristal šećer u tri navrata, ne sav odjedanput, i mutite dalje dok sneg nije čvrst i sjajan, ali nemojte mutiti predugo




  3. 3.
    Sledeći korak se zove macronnage.
    Rukom, uz pomoć mekane (silikonske) spatule umešajte u umućena belanca smesu badema i šećera u prahu, mešajte kao da smjesu preklapate.
    Ovaj je korak važan, jer ako ne mešate dovoljno, smesa će ostati prečvrsta, ako miješate previše, bit će preretka. Znaćete da ste dostigli pravu gustoću kad podignete spatulu, a smjesa s nje pada u gustom mlazu (kaže se "poput lave"), ali se odmah stopi, tj. ne ostaju čvrsti vrhovi.



  4. 4
    Boju po želji najbolje je dodati odmah u belanca dok ih mutite. Dozirajte boju po želji koliko želite da je intenzivna.
    Ja sam htela smesu obojiti u različite boje pa sam je umućenu podelila na dva dela i u svaki dodala različitu boju.


  5. 5.
    Masu sipajte u spric s okruglim otvorom  i istiskajte masu precnika otprilike 2,5 - 3 cm na pleh obložen papirom za pečenje.





  6. 6.
    Ostavite ih da se suše na sobnoj temperaturi 30-60 minuta.
    Zagrejte sporet na 150C i pecite macarons oko 13 - 15 minuta. Tokom pečenja pri dnu bi se trebao formirati onaj karakteristični prsten.


  7. 7.
    Izvadite pleh iz sporeta i skliznite papir is macarons na rešetku da se zaustavi pečenje. Pričekajte da se prohlade pre nego ćete ih skidati s papira. Pažljivo ih odvojite od podloge i ostavite na rešetki da se ohlade do kraja.

  8. 8.
    Napunite ih pripremljenim punjenjem po želji, ganache (od bele ili tamne čokolade), ili sl. - spojite po dva keksa s malo kreme, ali nemojte pritiskati, i ostavite u frizideru, u hermetički zatvorenoj posudi 24-48 sati prije posluživanja. Macarons su bolji nakon što odstoje.

  9. 9.
    Ispečeni, nenapunjeni macarons mogu se čuvati na sobnoj temperaturi 2-3 dana, u hermetički zatvorenoj posudi.
    Napunjeni mogu stajati do tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi u frizideru.

  10. 10.

    Ganache

    Zagrejte slatku pavlaku do vrenja.
    Dodajte naseckanu belu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne istopi i smesa ne izjednači.
    Dodajte ekstrakt limuna i promesajte.
    Ostavite da se ohladi dok se ne zgusne dovoljno da se može mazati na macarons.
    Moji macaronsi,obozavam da ih pravim i slikam :)







Коментари

Популарни постови са овог блога

Cheesecake

Poslastica koju mozete napraviti za pola sata,izdasna i fenomenalnog ukusa!Torta sa sirom jе slatka okrugla torta koja se sastoji od jednog ili vise slojeva.Glavni i najgusci sloj ,sastoji se od mesavine mekog,svezeg sira,secera ,ako ima donji sloj,on je obicno tvrd i sastoji se od samlevenih kolacica ili keksa,slatkih krekera ili biskvita torte.Moze i ne mora da se pece(obicno se drzi u frizideru) .Na vrh se moze staviti sloj voca,slaga,oraha,vocnog sosa i/ili cokoladnog sirupa.U tortu se moze dodati i njihova aroma.Torta sa sirom moze da ima vise ukusa,na primer:jagode,kesten,cokolada,limun... itd..
 Meni je najdraza sa jagodama :)Kada se samo setim,pre jedno 10 godina ..pa i vise..na samu pomisao da jedem tortu sa sirom...oooo ...nikako me te torte nisu privlacile,samo klasika;)kora,fil,kora,fil :)Dok jednom nisam resila da napravim,uvek su mi bile izazovne ,tako kremaste,pa voce...ko bi odoleo,ja nisam mogla :) Resila sam napraviti pa sta bude:)Prva cizika koju sam napravila bila …

Prhke rafaelo kiflice

Moje divne nezne kiflice,osvojice vas pri prvom zalogaju :)Ja sam ljubitelj kokosa ..vanile,prhkog testa:)htela sam da napravim jedan spoj 3u1 ,motalo mi se danima po glavi kako bih i sta bih...Prvo sam zamislila da razvijem testo u krug i da samo taj puding sa kokosom premazem preko,pa da secem trouglove i da motam:)Medjutim...uvidela sam kako je taj fil gust i resih da pravim valjcice i stavljam na krajeve pa da onda motam kiflice.Stavila ih u rernu i prekrstila se :) Sta bude bice:)Kada je kuca zamirisala....maaa diivnooo testo...kokos...vanila...mmmmm rekla sam sebi Ivana ovo mora biti nesto fenomenalno ! Izvadila sam ih rerne ,moje male kokosaste pahuljice ,odmah sam onako toplu morala da probam ii mmm ...zaljubila se u njihov ukus pri prvom zalogaju i rekla to je to:) ne menjamo nista :) Prhko testo koje se topi u ustima.Lepse i jednostavnje testo skoro nisam pravila,ovo testo sada za sve koristim bilo da su korpice,vanilice,strudlice...ma predivno :)Fil je od kokosa i pudinga od…

Domaći gusti sok od kajsija

Predivan domaci gusti sok bez konzervansa i jako malo šećera.Dopašće vam se :) Sezona je kajsija i svi koji imate kajsije isprobajte ovaj jednostavan recept za odličan sok :)  Ja nemam kajsije,ali ima moja mama i kada god mi donese ja ih utrošim ovako :)  Ne može da dočeka zimu :D  Kada je dobro ohladjen ,odlično je osveženje u vrelim letnjim danima . 

Sastojci :
5kg kajsija 3l vode 1/2kg šećera 1 ekstrakt arome vanile

Priprema

1.Kajsije oprati i očistiti od koštica.
Samleti u multipraktiku ili na mašini za meso.
Dodati š…