Neodoljivi kolacici,popularni sirom celog sveta :)
Sastojci
- 2 belanca (oko 70 g)
- 80 g što sitnije mlevenih badema
- 120 g šećera u prahu
- 50 g sitnog kristal šećera
- prehrambena boja po želji ili malo kakaa
- Ganache od bele čokolade
- 100 g bele cokolade
- 30 ml slatke pavlake(po zelji mozete dodati ekstrakt limuna,maline,jagode,mleveni lesnik ...)
- Ganache od crne cokolade ili mlecne
- 100g cokolade
- 50ml slatke pavlake
Priprema
-
1.
Belanca neka budu na sobnoj temperaturi 24h
Oguljene bademe (blanširane)sameljite u multipraktiku zajedno sa šećerom u prahu, u intervalima (pulse) .Važno je da su na kraju što finije samleveni.
Prosejte zajedno mlevene bademe i šećer u prahu i odstranite krupnije mrvice koje su eventualno ostale.Ponovo izmerite sastojke,mora imati 200g,ako nema dodajte jos secera u prahu i bademovog brasna.
-
2.
-
3.
Sledeći korak se zove macronnage.
Rukom, uz pomoć mekane (silikonske) spatule umešajte u umućena belanca smesu badema i šećera u prahu, mešajte kao da smjesu preklapate.
Ovaj je korak važan, jer ako ne mešate dovoljno, smesa će ostati prečvrsta, ako miješate previše, bit će preretka. Znaćete da ste dostigli pravu gustoću kad podignete spatulu, a smjesa s nje pada u gustom mlazu (kaže se "poput lave"), ali se odmah stopi, tj. ne ostaju čvrsti vrhovi.
- 4
- 5.
-
6.
Ostavite ih da se suše na sobnoj temperaturi 30-60 minuta.
Zagrejte sporet na 150C i pecite macarons oko 13 - 15 minuta. Tokom pečenja pri dnu bi se trebao formirati onaj karakteristični prsten.
-
7.
Izvadite pleh iz sporeta i skliznite papir is macarons na rešetku da se zaustavi pečenje. Pričekajte da se prohlade pre nego ćete ih skidati s papira. Pažljivo ih odvojite od podloge i ostavite na rešetki da se ohlade do kraja.
-
8.
Napunite ih pripremljenim punjenjem po želji, ganache (od bele ili tamne čokolade), ili sl. - spojite po dva keksa s malo kreme, ali nemojte pritiskati, i ostavite u frizideru, u hermetički zatvorenoj posudi 24-48 sati prije posluživanja. Macarons su bolji nakon što odstoje.
-
9.
Ispečeni, nenapunjeni macarons mogu se čuvati na sobnoj temperaturi 2-3 dana, u hermetički zatvorenoj posudi.
Napunjeni mogu stajati do tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi u frizideru.
- 10.
treba brasno od badema ......samo napisite gde da narucim ....molim vas .....
ОдговориИзбришиMolim vas informaciju o bojama jeste li samo prah usuli u snijeg od bjelanjaka?
ОдговориИзбришиako koristite boje u prahu ,pomesate boju sa bademom i secerom u prahu i onda sjedinite sa belancima.
Избришиizvinite sto ste cekali na odgovor.porucite putem facebooka od Tanja Taja Medic.
ОдговориИзбришиTrebala sam boje u prahu da koristim.
ОдговориИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиPoštovanje, da li kada se rade dve boje recimo, podelite umućen belanac sa šećerom pa u to dodajete opet po deo badem brasna i prah šećera. Mislila sam (70+50=120) po 60g umućenog šama u činije pa onda u svaku po 100g smese badema i prah šećera+ boja
ОдговориИзбришиPozdrav gospođo ili gospodine
ОдговориИзбришиIskrenost i iskrenost dvije su stvari koje nedostaju stranicama. Ja sam privatni zajmodavac i nudim kredite ozbiljnim ljudima koji mi mogu dobro otplatiti uz kamatu od 3% godišnje. Moji uvjeti kreditne ponude su vrlo jasni i jednostavni bez protokola. Molimo kontaktirajte me za više informacija.
E-pošta: simondurochefort@gmail.com