Пређи на главни садржај

Ivanini Slatkisi i slanisi

Ivanini Slatkisi i slanisi

Francuski macarons

Neodoljivi kolacici,popularni sirom celog sveta :)


Sastojci

  • 2 belanca (oko 70 g)
  • 80 g što sitnije mlevenih badema
  • 120 g šećera u prahu
  • 50 g sitnog kristal šećera
  • prehrambena boja po želji ili malo kakaa
  • Ganache od bele čokolade
  • 100 g bele cokolade
  • 30 ml slatke pavlake(po zelji mozete dodati ekstrakt limuna,maline,jagode,mleveni lesnik ...)
  • Ganache od crne cokolade ili mlecne
  • 100g cokolade
  • 50ml slatke pavlake


Priprema

  1. 1.
    Belanca neka budu na sobnoj temperaturi 24h
    Oguljene bademe (blanširane)sameljite u multipraktiku zajedno sa šećerom u prahu, u intervalima (pulse) .Važno je da su na kraju što finije samleveni.
    Prosejte zajedno mlevene bademe i šećer u prahu i odstranite krupnije mrvice koje su eventualno ostale.Ponovo izmerite sastojke,mora imati 200g,ako nema dodajte jos secera u prahu i bademovog brasna.


  2. 2.


    Mkserom mutite belanca
    Kad se smesa počne peniti dodajite kristal šećer u tri navrata, ne sav odjedanput, i mutite dalje dok sneg nije čvrst i sjajan, ali nemojte mutiti predugo




  3. 3.
    Sledeći korak se zove macronnage.
    Rukom, uz pomoć mekane (silikonske) spatule umešajte u umućena belanca smesu badema i šećera u prahu, mešajte kao da smjesu preklapate.
    Ovaj je korak važan, jer ako ne mešate dovoljno, smesa će ostati prečvrsta, ako miješate previše, bit će preretka. Znaćete da ste dostigli pravu gustoću kad podignete spatulu, a smjesa s nje pada u gustom mlazu (kaže se "poput lave"), ali se odmah stopi, tj. ne ostaju čvrsti vrhovi.



  4. 4
    Boju po želji najbolje je dodati odmah u belanca dok ih mutite. Dozirajte boju po želji koliko želite da je intenzivna.
    Ja sam htela smesu obojiti u različite boje pa sam je umućenu podelila na dva dela i u svaki dodala različitu boju.


  5. 5.
    Masu sipajte u spric s okruglim otvorom  i istiskajte masu precnika otprilike 2,5 - 3 cm na pleh obložen papirom za pečenje.





  6. 6.
    Ostavite ih da se suše na sobnoj temperaturi 30-60 minuta.
    Zagrejte sporet na 150C i pecite macarons oko 13 - 15 minuta. Tokom pečenja pri dnu bi se trebao formirati onaj karakteristični prsten.


  7. 7.
    Izvadite pleh iz sporeta i skliznite papir is macarons na rešetku da se zaustavi pečenje. Pričekajte da se prohlade pre nego ćete ih skidati s papira. Pažljivo ih odvojite od podloge i ostavite na rešetki da se ohlade do kraja.

  8. 8.
    Napunite ih pripremljenim punjenjem po želji, ganache (od bele ili tamne čokolade), ili sl. - spojite po dva keksa s malo kreme, ali nemojte pritiskati, i ostavite u frizideru, u hermetički zatvorenoj posudi 24-48 sati prije posluživanja. Macarons su bolji nakon što odstoje.

  9. 9.
    Ispečeni, nenapunjeni macarons mogu se čuvati na sobnoj temperaturi 2-3 dana, u hermetički zatvorenoj posudi.
    Napunjeni mogu stajati do tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi u frizideru.

  10. 10.

    Ganache

    Zagrejte slatku pavlaku do vrenja.
    Dodajte naseckanu belu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne istopi i smesa ne izjednači.
    Dodajte ekstrakt limuna i promesajte.
    Ostavite da se ohladi dok se ne zgusne dovoljno da se može mazati na macarons.
    Moji macaronsi,obozavam da ih pravim i slikam :)







Коментари

  1. treba brasno od badema ......samo napisite gde da narucim ....molim vas .....

    ОдговориИзбриши
  2. Molim vas informaciju o bojama jeste li samo prah usuli u snijeg od bjelanjaka?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ako koristite boje u prahu ,pomesate boju sa bademom i secerom u prahu i onda sjedinite sa belancima.

      Избриши
  3. izvinite sto ste cekali na odgovor.porucite putem facebooka od Tanja Taja Medic.

    ОдговориИзбриши
  4. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  5. Poštovanje, da li kada se rade dve boje recimo, podelite umućen belanac sa šećerom pa u to dodajete opet po deo badem brasna i prah šećera. Mislila sam (70+50=120) po 60g umućenog šama u činije pa onda u svaku po 100g smese badema i prah šećera+ boja

    ОдговориИзбриши
  6. Pozdrav gospođo ili gospodine
    Iskrenost i iskrenost dvije su stvari koje nedostaju stranicama. Ja sam privatni zajmodavac i nudim kredite ozbiljnim ljudima koji mi mogu dobro otplatiti uz kamatu od 3% godišnje. Moji uvjeti kreditne ponude su vrlo jasni i jednostavni bez protokola. Molimo kontaktirajte me za više informacija.

    E-pošta: simondurochefort@gmail.com

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Cheesecake

Poslastica koju mozete napraviti za pola sata,izdasna i fenomenalnog ukusa! Torta sa sirom jе slatka okrugla torta koja se sastoji od jednog ili vise slojeva.Glavni i najgusci sloj ,sastoji se od mesavine mekog,svezeg sira,secera ,ako ima donji sloj,on je obicno tvrd i sastoji se od samlevenih kolacica ili keksa,slatkih krekera ili biskvita torte.Moze i ne mora da se pece(obicno se drzi u frizideru) .Na vrh se moze staviti sloj voca,slaga,oraha,vocnog sosa i/ili cokoladnog sirupa.U tortu se moze dodati i njihova aroma.Torta sa sirom moze da ima vise ukusa,na primer:jagode,kesten,cokolada,limun... itd..  Meni je najdraza sa jagodama :) Kada se samo setim,pre jedno 10 godina ..pa i vise..na samu pomisao da jedem tortu sa sirom...oooo ...nikako me te torte nisu privlacile,samo klasika;)kora,fil,kora,fil :) Dok jednom nisam resila da napravim,uvek su mi bile izazovne ,tako kremaste,pa voce...ko bi odoleo,ja nisam mogla :) Resila sam napraviti pa sta bude:) Prva cizika koj

Jaffa torta 10minuta

Tortica koju možete napraviti za 10 minuta,zvuči neverovatno,ali tako je :)Najavili vam se gosti,a volite ih lepo počastiti;) Ova tortica je idealan izbor :) Mislim da svi vole jaffa keks ,greške nema :) Sve sameljete,promesate,odgore slag  i gotovo :) Ja sam vise vremena utrosila za dekoraciju al vredelo je :) Dobitna kombinacija čokolada i narandža ...kako odoleti ;)   Sastojci   900g jaffa keksa(3 kutije) 200ml mleka

Vanila mak kocke

Ovo je kolac kome necete moci odoleti,pogotovo ako ste ljubitelj maka;) Predivan spoj divnih socnih korica sa makom i kremom od vanile:) Ja ih sada gledam i ponovo mi se jedu :) Jako volim kremaste kolace.   Malo je osoba koje ostaju ravnodušne na pomen štrudle s makom ili neke druge poslastice, kojoj ovo seme daje poseban ukus i aromu. Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim lekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje i crvene boje. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao "biljka veselja". Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji. Narodni lekari ga preporučuju za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i grčeve u želucu. Upućeni tvrde da je i prava raznica antioksidanasa, koje organizam štite od upala i mali