Ознаке

петак, 24. фебруар 2017.

Langos

 Langos je madjarski specijalitet.U Vojvodini  poznat kao ˝madjarske mekike˝. Moze da se pravi od obicnog dizanog testa ili od pasiranog krompira. Ja upravo pravim na ovaj drugi nacin sa pasiranim krompirom,em nema kvasca,em se brze napravi,nema dizanja testa,mesanja,nema oklagije,bude gotovo za pola sata :) U madjarskoj prave vise slane varijante:beli luk,pavlaka,sir...U  Vojvodini prave i slatke varijante dzem ili eurokrem. Ja pravim slane varijante ipak je to ono pravo i za mene pravi Langos!
 

Sastojci 4 osobe
  • 3 veca krompira
  • 500g brasna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 3dl mleka
  • 1dl ulja
  • 2 jaja
  • 1kasika soli
  • 1/2kasikice secera
  • za premaz
  • 1 cen belog luka
  • 2dl kisele pavlake
  • 200g trapist sira
  • jos
  • ulje za przenje

Priprema

  1. 1.
    Krompir skuvati pa ispasirati.
    Dodati so,secer,suvi kvasac,jaja promesati pa dodati mleko,ulje i na kraju brasno.
    Testo ne sme da se lepi nego treba da bude fino, mekano i ne lepljivo

  2. 2.
    Kada zamesite stavite brasna na sto i napravite valjak od testa.
    Stavite u dublji tiganj da se zagreje ulje.
    Secite valjak na komade,koliko god vi zelite da langos bude velicine.Ja uglavnom pravim malko vece kao manja palacinka bude kad razvijem a secem komade testa da budu velicine breskve.
    zamesiti loptice i svaku lopticu pritiskate sakom praveci palacinku,razvlacite prstima,ne oklagijom,nekako da u sredini bude tanje a krajevi budu malko deblji.
    Przite langos na vrelom ulju sa jedne i druge strane.

  3. 3.

    Cim je peceno vadite na ubrus i odma posipate sitno seckanim belim lukom,mazete pavlaku i odgore rendani sir po zelji da se topi.Preklopite i jedite dok je toplo;)


Ko voli moze praviti i slatki langos sa dzemom ili eurokremom.

2 коментара: