Пређи на главни садржај

Ivanini Slatkisi i slanisi

Ivanini Slatkisi i slanisi

Langos

 Langos je madjarski specijalitet.U Vojvodini  poznat kao ˝madjarske mekike˝. Moze da se pravi od obicnog dizanog testa ili od pasiranog krompira. Ja upravo pravim na ovaj drugi nacin sa pasiranim krompirom,em nema kvasca,em se brze napravi,nema dizanja testa,mesanja,nema oklagije,bude gotovo za pola sata :) U madjarskoj prave vise slane varijante:beli luk,pavlaka,sir...U  Vojvodini prave i slatke varijante dzem ili eurokrem. Ja pravim slane varijante ipak je to ono pravo i za mene pravi Langos!
 

Sastojci 4 osobe
  • 3 veca krompira
  • 500g brasna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 3dl mleka
  • 1dl ulja
  • 2 jaja
  • 1kasika soli
  • 1/2kasikice secera
  • za premaz
  • 1 cen belog luka
  • 2dl kisele pavlake
  • 200g trapist sira
  • jos
  • ulje za przenje

Priprema

  1. 1.
    Krompir skuvati pa ispasirati.
    Dodati so,secer,suvi kvasac,jaja promesati pa dodati mleko,ulje i na kraju brasno.
    Testo ne sme da se lepi nego treba da bude fino, mekano i ne lepljivo

  2. 2.
    Kada zamesite stavite brasna na sto i napravite valjak od testa.
    Stavite u dublji tiganj da se zagreje ulje.
    Secite valjak na komade,koliko god vi zelite da langos bude velicine.Ja uglavnom pravim malko vece kao manja palacinka bude kad razvijem a secem komade testa da budu velicine breskve.
    zamesiti loptice i svaku lopticu pritiskate sakom praveci palacinku,razvlacite prstima,ne oklagijom,nekako da u sredini bude tanje a krajevi budu malko deblji.
    Przite langos na vrelom ulju sa jedne i druge strane.

  3. 3.

    Cim je peceno vadite na ubrus i odma posipate sitno seckanim belim lukom,mazete pavlaku i odgore rendani sir po zelji da se topi.Preklopite i jedite dok je toplo;)


Ko voli moze praviti i slatki langos sa dzemom ili eurokremom.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Cheesecake

Poslastica koju mozete napraviti za pola sata,izdasna i fenomenalnog ukusa! Torta sa sirom jе slatka okrugla torta koja se sastoji od jednog ili vise slojeva.Glavni i najgusci sloj ,sastoji se od mesavine mekog,svezeg sira,secera ,ako ima donji sloj,on je obicno tvrd i sastoji se od samlevenih kolacica ili keksa,slatkih krekera ili biskvita torte.Moze i ne mora da se pece(obicno se drzi u frizideru) .Na vrh se moze staviti sloj voca,slaga,oraha,vocnog sosa i/ili cokoladnog sirupa.U tortu se moze dodati i njihova aroma.Torta sa sirom moze da ima vise ukusa,na primer:jagode,kesten,cokolada,limun... itd..  Meni je najdraza sa jagodama :) Kada se samo setim,pre jedno 10 godina ..pa i vise..na samu pomisao da jedem tortu sa sirom...oooo ...nikako me te torte nisu privlacile,samo klasika;)kora,fil,kora,fil :) Dok jednom nisam resila da napravim,uvek su mi bile izazovne ,tako kremaste,pa voce...ko bi odoleo,ja nisam mogla :) Resila sam napraviti pa sta bude:) Prva cizika koj

Jaffa torta 10minuta

Tortica koju možete napraviti za 10 minuta,zvuči neverovatno,ali tako je :)Najavili vam se gosti,a volite ih lepo počastiti;) Ova tortica je idealan izbor :) Mislim da svi vole jaffa keks ,greške nema :) Sve sameljete,promesate,odgore slag  i gotovo :) Ja sam vise vremena utrosila za dekoraciju al vredelo je :) Dobitna kombinacija čokolada i narandža ...kako odoleti ;)   Sastojci   900g jaffa keksa(3 kutije) 200ml mleka

Vanila mak kocke

Ovo je kolac kome necete moci odoleti,pogotovo ako ste ljubitelj maka;) Predivan spoj divnih socnih korica sa makom i kremom od vanile:) Ja ih sada gledam i ponovo mi se jedu :) Jako volim kremaste kolace.   Malo je osoba koje ostaju ravnodušne na pomen štrudle s makom ili neke druge poslastice, kojoj ovo seme daje poseban ukus i aromu. Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim lekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje i crvene boje. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao "biljka veselja". Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji. Narodni lekari ga preporučuju za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i grčeve u želucu. Upućeni tvrde da je i prava raznica antioksidanasa, koje organizam štite od upala i mali