Kako su nastale?Ovo je bio prvi rucak koji sam spremila mom muzu ;) Oboje volimo spagete na razne nacine,u mojoj svescici sam imala zapisan recept za beshamell umak ,tako sam resila da spojim spagete sa beshamelom.Mogu samo da kazem da je fenomenalno,od tada beshamell kombinujem uz mnoga jela,videcete u mojim buducim receptima,slaze se sa svacim,ali nekako mi je uz spagete najdrazi :)
Malko o mom omiljenom sosu Besamel.....
Besamel je takodje poznat kao beli sos,napravljen je od putera,brasna i mleka.
Iako se prvi put pojavio u Italiji u kuvaru(predstavlja jedan od najjednostavnijih sosova Italijanske kuhinje), sada se smatra jednim od maticnih sosova Francuske.Koristi se kao osnova za druge soseve:Mornai sos који је besamel sa sirom.
Tako da bi ovaj moj recept po pravilu trebalo da se zove "Mornai spagete",jer sam ja dodala sir:) Ne bih mu menjala ime...neka ostane kako sam ga prvobitno krstila;)
Tako da bi ovaj moj recept po pravilu trebalo da se zove "Mornai spagete",jer sam ja dodala sir:) Ne bih mu menjala ime...neka ostane kako sam ga prvobitno krstila;)
Ko zeli moze izbaciti sir.
Sastojci
- 500g spageta
- 100g putera ili margarina
- 200g slaninice ili barene sunke
- 700ml mleka
- 5 ravnih kasika brasna
- 100g topivog sira
- 1 kasikica soli
- 1 kasikica vegete
- biber
- bosiljak,origano..po ukusu
- 1 kisela pavlaka 2dl
Priprema
-
U kljucalu vodu staviti malo soli i ulja i ubaciti spagete.Ako zelite da budu malo tvrdje AL DENTE, da se osete pod zubima,onda odmah iskljuciti vatru i sacekati oko 8 minuta,a ako volite mekse onda kuvati duze.Nakon sto ih procedite,ne ispirati sa vodom,dodati malo maslinovog ulja i promesati. -
Iseckati sitno slaninicu i staviti u serpicu da se przi.
Kada se isprzi ostaviti sa strane,pa pripremiti Beshamell.U Serpu od 2l dodati puter,na tihoj vatri otopiti,dodati brasno pa mesati zicom da se ne stvore grudvice ,odmah naliti mleko i mesati van vatre zicom kako bi se eventualne grudvice razbile.
Vratiti na vatru,dodati zacine (nisam navela kolicine,najbolje stavite po vasem ukusu).
Mesajte svo vreme dok se ne zgusne.Radite na tihoj vatri.
Kada se umak zgusnuo,izrendati sir i promesati,a potom dodati pavlaku i opet promesati.
Sluziti toplo :)
Ja po nekad umak izmesam sa spagetama,a po nekad posebno sipam spagete na tanjir,pa tek onda preko njih umak :)
Prijatnooo :)
Ja po nekad umak izmesam sa spagetama,a po nekad posebno sipam spagete na tanjir,pa tek onda preko njih umak :)
Prijatnooo :)
Ako vam se recept dopao isprobajte i podelite sa drugima,sigurna sam da kada ga jednom budete probali,vracacete mu se ponovo :)
Odlicni cu spageti...
ОдговориИзбришиSlažem se sa Mucikom 😘.
ОдговориИзбришиHvala cure <3ljubac
ОдговориИзбришиSavrsenstvo...upravo spremno za veceru.Hvala na divnom receptu!
ОдговориИзбришиBas mi je drago,hvala punoo :)pozdrav
ОдговориИзбриши