Пређи на главни садржај

Ivanini Slatkisi i slanisi

Ivanini Slatkisi i slanisi

Tart sa rizicama od jabuka



Predivan,dekorativan i mirisan tart,cimet,med,vanila i jabuke ..
Ukrasice svaki sto ,odlican za sve prilike :)
Jabuke generalno volim i u kombinaciji sa cimetom su pun pogodak :) 
Ovaj tart sam davno videla na nekom stranom blogu,ja sam ga obogatila sa filom od vanile,cimetom u kori i medom :) Napravila sam po mom gustu :)
 
SASTOJCI:
  • za prhko medeno testo
  • 50g margarina ili putera
  • 50g meda
  • 50ml jogurta
  • 2 jaja
  • 1kasikica cimeta
  • 100g secera
  • 400g brasna t-400 meko
  • 1/2kasikice sode bikarbone
  • za fil
  • 400ml mleka
  • 5kasika secera
  • 1 puding vanila
  • 1kasika arome vanile
  • 1kasikica cimeta
  • 3 vece nakisele crvene jabuke
  • 50g putera ili margarina
  • pola limuna
  • 50g secera
  • secer u prahu i cimet

Priprema



  1. 1.

    Za testo :
    Med i puter istopite u mikrotalasnoj,dodajte jogurt,jaja,secer,cimet,sodu bikarbonu dobro umutite zicom da se sjedine sastojci,na kraju dodajete brasno.

    Testo treba da bude mekano,nelepljivo.
    Podmazite tepsiju za tart puterom,oklagijom razvucite testo i ubacite u tepsiju,pritisnite po rubovima,visak mozete odseci nozem,ja sam isplela pletenicu i ubacila na krajeve kao ukras.Dobro izbockajte viljuskom.

  2. za fil:

    Skuvajte puding sa mlekom,secerom i cimetom.
    Sipajte na testo i poravnajte.
    Jabuke operite,ne treba da ih gulite,isecite na tanke kriskice,ako mozete sto tanje nozem,ako ne onda na rendu koja sece tanke kriskice.
    Dodajte istopljeni puter,sok od pola limuna i secer.
    Ubacite u mikrotalasnu na 3-5 minuta.
    Jabuke treba da se savijaju,ne da se skuvaju.
    Od svake kriskice pravite ruzice,tako sto prvo uzmete jednu kriskicu pa uvijete,,pa drugu oko nje,naizmenicno praveci ruzice.
    Pogledajte na ovom linku :
    http://www.coolinarika.com/recept/ruze-od-jabuke/

    Ruzice stavite jednu do druge.
    Rernu zagrejte na 220 stepeni i pecite tart oko pola sata.
    Odgore pospite mesavinom cimeta i secera :)

    Mozete ako zelite istopiti na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj 4 kasike marmelade od kajsije i 1 kasiku vode pa preliti preko tarta,tada dobiju ruzice lep sjaj :)

    Ako vam se ovaj recept dopao ,podelite sa drugima :)
    Ugodan dan zeli vam vasa Ivana 💜

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Cheesecake

Poslastica koju mozete napraviti za pola sata,izdasna i fenomenalnog ukusa! Torta sa sirom jе slatka okrugla torta koja se sastoji od jednog ili vise slojeva.Glavni i najgusci sloj ,sastoji se od mesavine mekog,svezeg sira,secera ,ako ima donji sloj,on je obicno tvrd i sastoji se od samlevenih kolacica ili keksa,slatkih krekera ili biskvita torte.Moze i ne mora da se pece(obicno se drzi u frizideru) .Na vrh se moze staviti sloj voca,slaga,oraha,vocnog sosa i/ili cokoladnog sirupa.U tortu se moze dodati i njihova aroma.Torta sa sirom moze da ima vise ukusa,na primer:jagode,kesten,cokolada,limun... itd..  Meni je najdraza sa jagodama :) Kada se samo setim,pre jedno 10 godina ..pa i vise..na samu pomisao da jedem tortu sa sirom...oooo ...nikako me te torte nisu privlacile,samo klasika;)kora,fil,kora,fil :) Dok jednom nisam resila da napravim,uvek su mi bile izazovne ,tako kremaste,pa voce...ko bi odoleo,ja nisam mogla :) Resila sam napraviti pa sta bude:) Prva cizika koj

Jaffa torta 10minuta

Tortica koju možete napraviti za 10 minuta,zvuči neverovatno,ali tako je :)Najavili vam se gosti,a volite ih lepo počastiti;) Ova tortica je idealan izbor :) Mislim da svi vole jaffa keks ,greške nema :) Sve sameljete,promesate,odgore slag  i gotovo :) Ja sam vise vremena utrosila za dekoraciju al vredelo je :) Dobitna kombinacija čokolada i narandža ...kako odoleti ;)   Sastojci   900g jaffa keksa(3 kutije) 200ml mleka

Vanila mak kocke

Ovo je kolac kome necete moci odoleti,pogotovo ako ste ljubitelj maka;) Predivan spoj divnih socnih korica sa makom i kremom od vanile:) Ja ih sada gledam i ponovo mi se jedu :) Jako volim kremaste kolace.   Malo je osoba koje ostaju ravnodušne na pomen štrudle s makom ili neke druge poslastice, kojoj ovo seme daje poseban ukus i aromu. Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim lekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje i crvene boje. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao "biljka veselja". Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji. Narodni lekari ga preporučuju za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i grčeve u želucu. Upućeni tvrde da je i prava raznica antioksidanasa, koje organizam štite od upala i mali