Пређи на главни садржај

Ivanini Slatkisi i slanisi

Ivanini Slatkisi i slanisi

Vanilice



Jednostavno se tope u ustima,toliko su prhke da ih možete jesti taj dan dok ispečete :)
 Pre sam imala recept i bile su tvrde,tek sutradan omekšaju,ali malo...Ove su najbolje vanilice koje sam ikada probala i pravila.
Možete ih puniti sa džemom,marmeladom,čokoladom,nutelom:)
Nama su omiljene sa domaćim džemom od sljiva i marmeladom od kajsija.
Primetila sam da kada se u prhko testo stavi pavlaka ili jogurt,testo bude neverovatno prhko,prosto se topi u ustima i svakim danom bude sve lepše.


Sastojci:

za testo:
3 žumanceta
6kašika kisele pavlake
300g masti ili margarina
8kašika šećera
1/2 kašikice arome vanile
700g brašna T-400 meko
 za punjenje:
marmelada,dzem,nutela,cokolada....

za posipanje :
sećer u prahu
vanil šećer 

U posudu za mućenje staviti žumanca,umutiti sa šećerom.Dodati omekšalu mast ili margarin,aromu vanile i dobro sve umutiti.
Dodati polovinu brašna i umutiti.
Nakon toga dodavati polako ostatak brašna i zamesiti glatko testo koje se ne lepi.
Na radnu površinu posuti brašno i razviti testo,ne suviše tanko 5mm debelo.
Modlicom vaditi keksiće.
Ako nemate modlicu cvetiće,mozete i krugove vaditi.
Redjati u pleh obložen pek papirom.
Peći u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 10 minuta,čim vidite da počinju da rumene i dno požuti vadite iz rerne,treba više da ostanu bele.
Kada se ohlade spajajte po 2 sa marmeladom i uvaljajte u mešavinu šećera u prahu i vanil šećera.
 Ako vam se recept dopao,isprobajte i podelite sa drugima.
Rećićete da su ovo najlepše vanilice koje ste ikada probali.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Vanila mak kocke

Ovo je kolac kome necete moci odoleti,pogotovo ako ste ljubitelj maka;) Predivan spoj divnih socnih korica sa makom i kremom od vanile:) Ja ih sada gledam i ponovo mi se jedu :) Jako volim kremaste kolace.   Malo je osoba koje ostaju ravnodušne na pomen štrudle s makom ili neke druge poslastice, kojoj ovo seme daje poseban ukus i aromu. Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim lekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje i crvene boje. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao "biljka veselja". Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji. Narodni lekari ga preporučuju za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i grčeve u želucu. Upućeni tvrde da je i prava raznica antioksidanasa, koje organizam štite od upala i mali...

Cheesecake

Poslastica koju mozete napraviti za pola sata,izdasna i fenomenalnog ukusa! Torta sa sirom jе slatka okrugla torta koja se sastoji od jednog ili vise slojeva.Glavni i najgusci sloj ,sastoji se od mesavine mekog,svezeg sira,secera ,ako ima donji sloj,on je obicno tvrd i sastoji se od samlevenih kolacica ili keksa,slatkih krekera ili biskvita torte.Moze i ne mora da se pece(obicno se drzi u frizideru) .Na vrh se moze staviti sloj voca,slaga,oraha,vocnog sosa i/ili cokoladnog sirupa.U tortu se moze dodati i njihova aroma.Torta sa sirom moze da ima vise ukusa,na primer:jagode,kesten,cokolada,limun... itd..  Meni je najdraza sa jagodama :) Kada se samo setim,pre jedno 10 godina ..pa i vise..na samu pomisao da jedem tortu sa sirom...oooo ...nikako me te torte nisu privlacile,samo klasika;)kora,fil,kora,fil :) Dok jednom nisam resila da napravim,uvek su mi bile izazovne ,tako kremaste,pa voce...ko bi odoleo,ja nisam mogla :) Resila sam napraviti pa sta bude:) Prva cizika...

Jaffa torta 10minuta

Tortica koju možete napraviti za 10 minuta,zvuči neverovatno,ali tako je :)Najavili vam se gosti,a volite ih lepo počastiti;) Ova tortica je idealan izbor :) Mislim da svi vole jaffa keks ,greške nema :) Sve sameljete,promesate,odgore slag  i gotovo :) Ja sam vise vremena utrosila za dekoraciju al vredelo je :) Dobitna kombinacija čokolada i narandža ...kako odoleti ;)   Sastojci   900g jaffa keksa(3 kutije) 200ml mleka ...