Ознаке

четвртак, 16. март 2017.

Kroasan kiflice

 Najbrže i najbolje kiflice,oduševićete se kada vidite da možete da ih napravite za samo 30 minuta,ne računam vreme pečenja:)

Nije potrebno da testo odmara,bitno je da brašno,jaja budu sobne temperature.

Odmore samo 10 minuta kada zamotate,dok vam se rerna greje.

Mozete ako vam se još više žuri rernu zagrejati na 50 stepeni,ubaciti tepsiju sa kroasanima i povećati temperaturu na 220 stepeni,one će taman porasti i ispeći se kako treba;)

To uradim često,jer sam uglavnom u nekoj žurbi....pogotovo ako vam dolaze gosti,dok oni stignu vi već možete imati tople kroasane na stolu ;)

 


Sastojci

6 osoba
  • oko 1kg brasna
  • 500m toplog mleka
  • 2 zumanceta
  • 1 celo jaje
  • 25g svezeg kvasca
  • 2 kasikic secera
  •  1 kasika soli
  • 100m ulja
  • NADEV
  • 250g margarina
  • po zelji(sir,sunka,virsle,kobasica)
  • kim,susam,jaje

Priprema

  1. 1.
    Mleko malo zagrejati pa u njega razmutiti kvasac dodati šećer,so ,jaje,žumanca i ulje umutiti žicom ili mikserom,dodavati brasna,sve mutiti .Kada ste utrošili polovinu brašna uzmete varjaču,nastavite dodavati ostatak brašna i varjačom svo vreme mešajte i na kraju zamesite meko testo koje se ne lepi.
    Što više lupate testo i mesite,testo će biti bolje.

  2. Testo odmah podeliti na 8 loptica.(jufkica)

  3. Svaku jufkicu razviti oklagijom.

  4. Margarin podeliti na 7 delova i rendati na svaku razvijenu jufkicu,sem na poslednju.
    Stavljate jednu preko druge.


  5. Odmah razvijete testo u veliki krug koliko god možete.Neka bude debelo 0,5mm
  6. Iseći na 24 trougla,najbolje nožem za picu.(prvo na pola vertikalno,pa na pola horizontalno i svaki deo na 6 trouglova) 
    Staviti nadev po želji i uvijati kroasane.Kada uvijate jos malo vucite testo da se sto vise razlistaju.
    Tako uvijene ostavite na stolu 10 minuta dok vam se rerna zagreje na 220 stepeni.
  7. Viljuškom umutiti jaje,u pleh staviti pek papir i redjati kroasane,premazati jajetom i posuti susam ili kim.

  8. Pecite ih 15 minuta dok ne porumene.
    Kroasani budi divni i mekani i sutradan.
  9. Mozete zamrznuti zamotane ne pečene,kada hoćete da ih pečete poredjajte u tepsiju i pustite na sobnoj temperaturi da se otkrave i nadodju i pecite,budu fenomenalne.

понедељак, 13. март 2017.

Vanilice



Jednostavno se tope u ustima,toliko su prhke da ih možete jesti taj dan dok ispečete :)
 Pre sam imala recept i bile su tvrde,tek sutradan omekšaju,ali malo...Ove su najbolje vanilice koje sam ikada probala i pravila.
Možete ih puniti sa džemom,marmeladom,čokoladom,nutelom:)
Nama su omiljene sa domaćim džemom od sljiva i marmeladom od kajsija.
Primetila sam da kada se u prhko testo stavi pavlaka ili jogurt,testo bude neverovatno prhko,prosto se topi u ustima i svakim danom bude sve lepše.


Sastojci:

za testo:
3 žumanceta
6kašika kisele pavlake
300g masti ili margarina
8kašika šećera
1/2 kašikice arome vanile
700g brašna T-400 meko
 za punjenje:
marmelada,dzem,nutela,cokolada....

za posipanje :
sećer u prahu
vanil šećer 

U posudu za mućenje staviti žumanca,umutiti sa šećerom.Dodati omekšalu mast ili margarin,aromu vanile i dobro sve umutiti.
Dodati polovinu brašna i umutiti.
Nakon toga dodavati polako ostatak brašna i zamesiti glatko testo koje se ne lepi.
Na radnu površinu posuti brašno i razviti testo,ne suviše tanko 5mm debelo.
Modlicom vaditi keksiće.
Ako nemate modlicu cvetiće,mozete i krugove vaditi.
Redjati u pleh obložen pek papirom.
Peći u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 10 minuta,čim vidite da počinju da rumene i dno požuti vadite iz rerne,treba više da ostanu bele.
Kada se ohlade spajajte po 2 sa marmeladom i uvaljajte u mešavinu šećera u prahu i vanil šećera.
 Ako vam se recept dopao,isprobajte i podelite sa drugima.
Rećićete da su ovo najlepše vanilice koje ste ikada probali.

четвртак, 02. март 2017.

Pita sa tikvicama sirom i jajima


Ne znam dali ste imali prilike ovako nešto da probate,ali ako volite pite probajte OBAVEZNO!Dopašće vam se sigurno!Kombinacija je odlična,naravno za one koji su ljubitelji tikvica ;)
Ja cu se potruditi da slikovito bjasnim kako ja pravim pitu,testo uvek bude tanko i fino kao iz buregdžinice :)
Naucila me moja svekrva ;) Prva mi je bila debela ko opanak:)Uvek sam izbegavala praviti pite,al od pre 9 godina od kako me ona naucila,vidim da to nije ni malo tesko ni komplikovano.
Bitno je da imate dobro brašno,ja koristim T-400 mekano.
Testo voli da odmori barem pola sata.
Za testo uvek koristim ovaj recept,nadev mozete po vašoj želji,ovo je moj predlog,za početak,a pokazaću vam kako pravim i sa drugim nadevima :)

Sastojci

  • TESTO
  • oko 500,600g brasna(da bi razvili pitu za veću tepsiju) 
  • 250ml mlake vode 
  • 1 kašika soli  
  • ulje
  • NADEV
  • 1,5kg tikvica
  • 4 jaja
  • 250g sira
  • 1 pavlaka  
  • ulje
  • so
  • malo bibera
  • PRELIV
  • 1dl vode
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika soli

Priprema 

TESTO:

  1.  
  2. Staviti brašno u dublju plastičnu činiju, dodati soli i mlake vode oko 1dcl pa videti posle dali treba dodati još. 
  3. Mesiti varjačom u polutvrdo testo.

  4. Napraviti 2 jufkice i malo ih premazati uljem i tacnu na koju cćete staviti jufkice isto premažite uljem,pokrijte čistom krpom i ostavite da se odmore 15-ak minuta do pola sata.

    NADEV:
  5. 4.
    Tikvice oljuštiti, izvaditi seme, oprati i iseckati na kockice i staviti u cedku da se procede.Posoliti, pobiberiti.
  6. 5.
    U posebnu posudu razmutiti jaja sa viljuškom, dodati  sir i pavlaku.To sve sjediniti sa tikvicama.
  7. 6.
    Staviti stoljnjak na sto, dobro ga pobrašnaviti, staviti jufkicu i razviti je sa oklagijom, posipati je sa brašnom jer testo ne sme da se lepi. 
     
  8. 7.
    Razviti testo oklagijom,koliko god može.Prebaciti testo preko oklagije,podići oklagiju u vis kao na slici 3, i malko drmusati,videćete kako testo polako pada dole,vodite računa da ne preterate da ne pukne.Bacite preko stola,pa ponovite sa druge strane testa.Ovaj postupak ponovite 2 puta.Onda lagano vučete krajeve testa rukama,fino stavite ruke ispod testa i vučete idete oko stola,kako vučete tako malo bacate testo u vis,da bude što tanje.
    Krajeve ne kidam,bude mi uvek tanko.
    Premazati testo uljem(ja polijem iz flaše naizmenično po testu ulje,tako je najbolje) i staviti polovinu nadeva,onako pobacajte nadev neka ima svuda.Uzeti stoljnjak u obe ruke i polako motati testo.To uraditi i sa drugom jufkicom. 
     
  9. 8.
    Podmazati pleh uljem i redjati pitu.Ja tako savijenu pitu isečem na delove,koliki mi je pleh.Peci dok ne porumeni.oko 40 min na 220 stepeni.
    PRELIV:
  10. 9.
    U manju šerpicu sipati vodu, ulje i so i pustiti da provri i skloniti sa vatre.
  11. 10.
    Kad je pita pečena preliti je sa prelivom i poklopiti drugom tepsijom do služenja.
     Poslužiti uz jogurt ili neku finu salaticu.